Kánikula

2022.07.20. 18:10

Védekezzünk, ez a hőség már veszélyes

Újra itt a kánikula, a hőmérséklet szombatig fokozatosan emelkedik, helyenként akár negyven fokra is számíthatunk. Az országos tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Farkas Eszter

Péter József és felesége szalmakalappal védekezik az erős napsütés ellen a szekszárdi strandon (Fotó: Mártonfai D.)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül tizenegy és tizenöt óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

Külön felhívták a figyelmet, hogy soha ne hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár hetven Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot.

A sok folyadékbevitel fontos, azonban kerülendő az alkoholos italok fogyasztása, mivel az lassítja a keringést, és növeli a víz- és sóveszteséget. Érdemes kerülni a nehéz, zsíros ételek fogyasztását is, mivel az nehezíti az emésztést, fokozza a melegérzetet.

A hőleadási zavarokat, mint a hőkimerülést és a hőgutát a tűző nap vagy túlzott melegnek való kitettség idézi elő. A hőkimerülés tünetei között szerepel a szédülés, akár ájulás, fokozott szomjúságérzet, túlzott izzadás, gyors, gyenge pulzus, hányinger, hányás is. Hűvös, sápadt, nyirkos bőr és izomgörcsök is előfordulhatnak. Ebben az esetben elég hűvösebb helyre húzódni és sok folyadékot fogyasztani, valamint érdemes hideg zuhanyt venni és hideg borogatást alkalmazni.

Rosszabb esetben kialakulhat hőguta, aminek tünetei a lüktető fejfájás, a megemelkedett testhőmérséklet, azonban izzadás nélkül, gyors és erős pulzus, hányinger, hányás. Akár eszméletvesztést is előidézhet, ez életveszélyes állapotot jelent, ebben az esetben csak szakorvos tud segíteni, ezért ha ezt észleljük, azonnal hívjunk mentőt és kezdjük el hűteni a bajbajutottat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában