Megemlékezés

2022.08.16. 12:20

A balesetek áldozataira emlékeztek

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezésében megemlékeztek a Bartal György emlékműnél azokról az elhunytakról, akik Tolna megye közútjain balesetben veszítették életüket.

Schilli-Bárány Margit

A balesetek áldozataira emlékeztek (A szerző fotója)

Ugyan az emlékmű egy motoros balesethez köthető, de minden elhunytra gondolnak, aki a közúton veszítette életét mondta Megyeri Zsolt alezredes. – Nagyon régen volt olyan időszak, amikor egy hét alatt négy halálos kimenetelű baleset is történt megyénkben. Augusztus első hetében sajnos ez bekövetkezett. Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be a sebességkorlátozást, adja meg az elsőbbséget, függetlenül attól, hogy milyen sebességgel közlekedik a másik jármű. Az ütközések többsége ugyanis a sebességtúllépés miatt következik be – hangsúlyozta a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. 

A motoros balesetekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az  autósok nehezen mérik fel e kétkerekű járművek sebességét, emiatt pedig számtalan szerencsétlenség történik. Az alezredes megköszönte Kölesd önkormányzatának, hogy padokat helyeztek ki az emlékmű mellé, a Magyar Közút Tolna Megyei Igazgatóságának pedig, hogy térkővel tették rendezettebbé a szobor környékét.

Berzai Zsolt, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály balesetmegelőzési osztályának vezetője felidézte az 1936-ban meghalt Bartal György halálos kimenetelű balesetét. A fiatal motorversenyző  abban az évben, augusztus 16-án a poros úton előzött, és nem vette észre a szemben haladó lovaskocsit és belehajtott. Berzai Zsolt hozzátette, Bartal György számára hiába készíttetett édesapja ezüst plakettet az alábbi felirattal: „Gondolj apádra, anyádra és lassan hajts.”, és ez az emlékeztető hiába volt a motorra rögzítve, a mindössze huszonhárom éves fiatal életét vesztette valószínűleg gyorshajtás miatt. 

– Ki saját hibájából, ki mások figyelmetlenségéből vagy fegyelmezetlenségéből fakadóan szenved balesetet. Sokan vétkesek áldozatai – mondta Berzai Zsolt. Hozzátette, felelősséggel tartozunk magunkért és egymásért, de ezt sokan és sokszor elfelejtik. – A statisztikák szerint ugyan csökkent a balesetek száma országosan a kilencvenes évekhez képest, de ez még nem elég. Fontos, hogy legyen közlekedési kultúra, mert amíg az nincs, addig nem tudunk közlekedési biztonságról sem beszélni. Országos viszonylatban Tolna megyében szerencsére a második legalacsonyabb a balesetek száma. Hogy ez így is maradjon, figyeljünk egymásra az utakon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában