Rendezett község

2022.08.28. 11:30

Az új kenyeret új polgármester szegte meg a nemzeti ünnepen

A völgységi településen is megünnepelték Szent István Napját. Adóztak a néhai polgármester emlékének. Új kenyér is került a rendezvény közönségének asztalára. Kulturális műsor és ízletes vacsora fokozta a jó hangulatot.

Szeri Árpád

Volt választék bőven játékokból, programokból az ünnepen. Valamennyi játék ingyenesen várta a legkisebbeket. (Fotó: Kiss Albert)

A tavasszal elhunyt polgármesterről is megemlékezett a mőcsényi Szent István Nap és új kenyér ünnep közönsége. Krachun Elemér emlékének egy perces néma felállással adóztak a résztvevők. A múlt hét szombati napján tartott rendezvény azonban mégsem a szomorúság jegyében zajlott. Hiszen, mint azt ünnepi beszédében Salgó Ivett, az új polgármester megjegyezte: sugárzó derűvel és tetterővel rendelkező elődje biztosan azt üzenné, hogy ne szomorkodjunk, ne legyünk kedvetlenek, mert az életnek mennie kell tovább. 

– Az elmúlás a hozzátartozók, barátok, ismerősök számára érthető módon fájdalmas – folytatta Salgó Ivett. – De nem feltétlenül végleges. Ezt éppen a mai nap is példázza. 1038-ban elhunyt nagy királyunkat, Istvánt 1083. augusztus 20-án avatták szentté, miután sírjánál csodás gyógyulások történtek. Uralkodónk ettől a dátumtól kezdve nemcsak szentjeink sorát gyarapítja, de része világi életünknek is. Ezen az augusztus 20-i napon, nemzeti ünnepünkön pedig kifejezetten hivatkozási alap és mérce. 

A jó idő és a közösségi élmény nagyon sok helybelit vonzott (Fotó: K. A.)

Mert ezen a napon országszerte az összes településen, és itt, Mőcsényben is hangsúlyosan merül fel a kérdés: megtettük-e azt, képesek leszünk-e megtenni azt, ami szent királyunk szellemiségéből és cselekedeteiből következik? Sikerült-e maradandót alkotnunk itt Mőcsényben és ha igen, képesek leszünk-e ugyanezen az úton továbbmenni? Ahogy mondani szokták, a bölcsek kövének senki sincs birtokában. De az út ismert. Ennek az útnak a napjainkba érő, közösen kikövezett állomásai fejlesztéseket, rendezett községet, nyugalmas élhetőséget teremtettek. Nem vagyok híve a nagy fogadkozásoknak. De azt bizonyosan ígérhetem, hogy polgármesterként, illetve Mőcsény egyik lakójaként is minden erőmmel, tudásommal ezt az eredményeket alkotó utat fogom követni. 

Salgó Ivett, Mőcsény polgármestere szegte meg az új kenyeret a nemzeti ünnepen (Fotó: K. A.)

A polgármester önmagában semmi, a közösséggel, támogatókkal együtt minden. A rendezettségnek, fejlettségnek, nyugalomnak akkor van jelentősége, értelme, ha – és itt ismét hadd hivatkozzam Szent István máig példaadó művére – képes szolgálni, építeni, lelkében megerősíteni a közösséget. Ebben a közös munkában és ehhez a közös munkához kérem mindannyiuk segítségét, hogy ünnepkor és hétköznapon is ott legyen asztalunkon a mindennapi kenyér – zárta gondolatait Salgó Ivett. 

Az ünnepi beszéd után a polgármester – László Gábor képviselő közreműködésével – megszegte, majd felszeletelte az új kenyeret. A kis kosarakba tett szeleteket, régi hagyományként, gyerekek kínálták a közönségnek. Ezt követően Váncsa Tibor képviselő csapra verte az egyik pavilonban elhelyezett söröshordót, melyből folyékony kenyér került a poharakba. Az önkormányzat jóvoltából minden helybeli felnőttkorú személy ingyenesen vételezhetett két korsó habzó nedűt. Üdítőital pedig korlátlanul állt rendelkezésre. 

Nemcsak a felnőttek, a gyermekek is remekül szórakoztak (Fotó: K. A.)

Szintén saját jogon járt minden mőcsényinek az ízletes és bőséges vacsora, azaz egy mély tányér babgulyás, benne rengeteg zöldségfélével és ugyancsak nagy mennyiségű füstölt csülökkel. A gasztronómiai élményhez művészeti élmény is járult, utóbbi területen Doree, a Decsi Fivérek duója és a Sanzon Band jeleskedett. A közönség az esti tűzijáték színpompája után is táncolhatott az utóbbi csapat zárásig tartó, báli muzsikájára. 

Nagy tapsot kapott az egyik sztárvendég, Doree (Fotó: K. A.)

Az összeállítás megjelenését támogatta Mőcsény Község Önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában