Élménybeszámoló

2022.08.04. 09:30

Gruber László tevegelt a sivatagban

Közel-keleti expedíciójának újabb állomásáról jelentkezett e-mail postán Gruber László. A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium világutazó földrajz tanára ez alkalommal Jordánia kultúrtörténeti és természeti nevezetességeket keresett fel.

Szeri Árpád

Gruber László Petrában, a sziklából faragott, ókori építményeknél (Beküldött kép)

– Minden jordán út egyik legfőbb attrakciója Petra – kezdte élménybeszámolóját az arab országban tartózkodó Gruber László. – A nabateusok által alkotott sziklatemplomok, a híres kincstar az összes utazási iroda ajánlatban szerepel. Közel tíz órát töltöttünk Petra csodái között. Meglátogattuk az úgynevezett Kis Petrát is, amit jóval kevesebben ismernek.

A Wadi Rum a szikla- és homoksivatagok világa. Dzsip túra és tevegelés formájában ismerkedtünk vele, de nem restelltünk hajnali ötkor felkelni, hogy a kora reggeli fényekben is megcsodáljuk a kietlen tájat. Nem fáztunk a sivatagi túrán, ahol a nappali hőmérséklet elérte a negyvenöt fokot – árnyékban…

Az egy órányi útra fekvő Akaba városa a tengerparti turizmus helyszíne. Maga a település eléggé jellegtelen, viszont a Vörös-tengerben való fürdés mellett nagy élményt jelentett a korallzátonyok megtekintése egy üvegfenekű hajó segítségével. Különleges élmény, hogy a hajóról egyszerre négy országot is láthattunk: Egyiptomot, Izraelt, Szaúd-Arábiát és természetesen Jordániát. A napközben tapasztalt forróságot azután egy-egy hűvös sörrel csillapítottuk szállásunkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában