Elismerés

2022.08.30. 12:30

Keller Antal Ferenc lett a szekszárdi németek idei nívódíjasa

A szekszárdi németség hagyományainak, kultúrájának, népzenei- és dalkincsének, ezen keresztül pedig a helyi német nemzetiség identitásá­nak megőrzéséért és annak hazai elismertségéért végzett áldozatos munkájáért Keller Antal Ferenc érdemelte ki idén „A Szekszárdi Németségért – Klézli János díj” elismerést.

TEOL

Keller Antalnak Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Önkor­mányzat elnöke adta át a nívódíjat (Fotó: Kiss Albert)

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat idei nívódíjasa, Keller Antal Kakasdról kitelepített sváb család sarja, szülei Szekszárdon kezdtek új életet. Kora gyerekkorától meghatározó volt számára a zene szeretete, melyet a korán elhunyt édesapjától örökölt gombos harmonika indította el. Zeneiskolai tanulmányai alatt Véghelyi Miklós tanár úr meghatározó személyiség volt, később már főiskolai hallgató korában maga és mások szórakoztatására kezdett intenzíven harmonikázni.

Az 1980-as évektől kezdve életében egyre többet muzsikált sváb bálokon. Itt találkozott id. Klézli Jánossal, aki Szekszárd városában azokban az időkben jelentős szerepet játszott a német nemzetiségi kultúra ápolásában. Az ő javaslatára régi német népdalokat kezdett el gyűjteni és játszani, ezzel is ápolva a magyarországi német népdalkultúrát. Több mint húsz éven keresztül kísért zeneileg számos német nemzetiségi tánccsoportot Bátaszéken, Bonyhádon, Mórágyon, Szálkán és Szekszárdon. Zenei tudását gyermekeinek is igyekezett tovább adni, életének szép időszaka volt, amikor két fiával együtt muzsikált.

Számos alkalommal kísérte külföldön a magyarországi német hagyományápoló csoportokat és az anyaországban új hazát találó kitelepített németek is szívesen fogadták szívből jövő zenéjét. Hivatalos küldöttségekkel ismertette és szerettette meg magyar és német nemzetiségi hagyományainkat, értékeinket. Tolna megyében ma ő kíséri a legtöbb német nemzetiségi kórust: Szekszárd, Kakasd, Zomba, Tolna és Györköny felnőtt kórusai, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola és a Garay János Gimnázium német nemzetiségi énekkarát, a szekszárdi Wunderland Óvoda hagyományőrző gyermekcsoportját, valamint Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület rendezvényeit. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusát 1982 óta kíséri, valamint – kisebb szünetekkel – annak jogutódját, a „Mondschein Kórus Egyesületet” is.

A környék hagyományos német nemzetiségi zenei kultúrájának legjobb ismerője, önzetlen gyűjtője és terjesztője. Fontosnak tartja a zene szeretetének, saját zenei tudásának továbbadását a fiatalabb generáció számára is. A kitüntetést Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Önkor­mányzat elnöke adta át augusztus 29-én, a Szekszárd Város Napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában