Egyháztörténeti kiállítás

2022.08.29. 07:00

Megtalálják itt az emberek a múltjuk csodás emlékeit

Vasárnap ünnepélyes keretek között nyílt meg a Szent Lőrinc Egyháztörténeti Kiállítás. A Kisdorogért Egyesület tizenöt éves fennállásának méltó megkoronázása volt ez a különleges műsorral egybekötött ceremónia.

Schilli-Bárány Margit

Felföldi László megyés püspök is érdeklődve szemlélte a Szent Lőrinc Egyháztörténeti Kiállítás anyagát. (Fotó: Makovics Kornél)

A kiállításon jelen volt Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Kisdorog díszpolgára, Klein Mihály polgármester, Márton Antal jegyző, valamint Beke József, Magyarország innsbrucki főkonzulja is, aki maga is kisdorogi származású. A rendezvény műsorvezetője Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója volt.

Nier János, a Kisdorogért Egyesület elnöke köszöntő beszédében kiemelte, ez nemcsak az egyesület számára fontos ünnep, hanem minden kisdorogi számára is különleges alkalom. 

– Régóta vártunk már egy olyan szép és felemelő eseményre, mint ez a mai, amely összefogja a falu lakóit, vissza-visszatérő barátait, támogatóit, időseket, fiatalokat. Sokan járultak hozzá a mai naphoz és a kiállításhoz, sokan személyes emlékeiket, tárgyaikat adományozták e nemes célra, melyet ezúton is hálásan köszönök – mondta az egyesület elnöke.

Beke József konzul örömmel jött haza erre az eseményre, hiszen innen származik, és a mai napig itt van az állandó lakcíme is. Beszédében elmondta, ugyan hosszú utat járt be az iskolától a konzulátusig, de a gyökerei innen erednek. – Itt tanultam meg a helyi székely és német emberektől, mi a szorgalom, a kitartás, a becsület és mindenek előtt a hit – mondta. – A hit Istenben, önmagunkban és a közösség erejében. 

Pánczél Károly felidézte, milyen történelmi események kapcsán kerültek ide és a környékre a különböző nemzetekhez tartozó emberek, családok, kiket, milyen okok miatt telepítettek ide-oda szerte Európában. Beszélt az állam szerepéről, feladatairól is és kiemelte, hogy az állam legfontosabb feladata a nemzet megtartása. Államhatáron belül és kívül is. – Fontos egy olyan rendszert kiépíteni, amely elősegíti a nemzet megmaradását – tette hozzá. – Továbbá szintén fontos feladatunk, hogy gondoskodjunk a Magyarországon élő nemzetiségekről, hiszen együtt építettük ezt az országot. 

A kiállítást Felföldi László pécsi megyéspüspök nyitotta meg, aki beszédében hálát adott ezért az összetartó közösségért és azokért a kincsekért, melyeket a helyiek megőriztek és most kiállítottak. – Egy fa a viharra a gyökerében válaszol. Így tettek az emberek a történelem folyamán is. Hitet és erőt kaptunk a gyökereinkből – mondta a püspök. – A falu, a családok, az emberek, az őseink a történelem viharára a gyökereikben válaszoltak. Hitükben, emberi méltóságukban, törekvésükben így gyönyörű gyümölcsök születtek. Ilyen gyümölcs ez a kiállítás is.

Az ünnepségen továbbá közreműködött a Szekszárdi Gitárkvartett, a Kisdorogi Székely Népdalkör, a Kisdorog-Teveli Wiesental Német Kórus és Salamon László.  

A Kisdorogért Egyesület 2007-ben, tizenöt éve alakult és a kezdetektől fogva egyházi, valamint vallási programokat szervezett. Állandó találkozóhelyük, rendezvényeik helyszíne a plébániaház volt, majd később hivatalosan is az egyesület székhelye ez lett. Nier János elnök elmondta, szerveztek már kiállításokat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket, koncerteket, gasztronómiai eseményeket nemcsak Kisdorogon, hanem a környező településeken, Budapesten és Erdélyben is. Ápolják a németek, a bukovinai székelyek és a felvidéki magyarok örökségét. Pályázati forrásoknak köszönhetően a kisdorogi paplak teljesen megújult és szintén pályázaton nyert anyagi támogatásnak köszönhetően megújulhatott a Szent Lőrinc Egyháztörténeti Kiállítás.  

– Kisdorog nagyon büszke erre az eredményre és arra is, hogy sok papot adott az egyháznak ez a kis falu – tette hozzá az egyesület elnöke. – A kiállítás maga kettős céllal jött létre. Az idelátogatóknak szeretnénk betekintést adni ennek a színes, gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező falunak az életébe. Másrészt pedig a helyiek számára kívánunk egy fogódzót nyújtani, amihez időnként visszatérhetnek, ahol megtalálhatják múltjuk csodálatos emlékeit. Ezen keresztül tudnak a jelenhez kapcsolódni. Hiszen a gazdag múltról, a színes vallási életről rengeteg fénykép, tárgyi emlék tanúskodik, melyeket a falubeliek adományoztak a kiállítás létrejöttéért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában