Az állatorvos válaszol

2022.08.17. 15:30

Nagy melegben még a bolhák is bajt okozhatnak

A meleg kedvez a bolhák elszaporodásának, ezért a nyári időszakban a külső élősködők elleni kezelésre fokozott figyelmet kell fordítani.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

A bolhacsípés által okozott irritáció miatt a kutyák, macskák sokat vakaróznak, vagy rágcsálják a bőrüket, néha ezzel sebeket is okozva maguknak – mondta megkeresésünkre lapunknak Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Súlyosabb esetben, ha a bolha elleni védekezés nem történik meg időben, allergiás bőrgyulladás, úgynevezett bolhaekcéma alakul ki, amely már váladékozással is járhat és a sérült bőr felülfertőződik baktériumokkal. Az allergiát nem csak a csípés mechanikai irritációja, hanem elsősorban a bolhák nyála okozza, amely az állat vérébe kerül. Ez az elváltozás már nagyon fájdalmas is lehet. 

Továbbá fennáll az a veszély, hogy főleg az idősebb, beteg, védekezésre képtelen állatok sérült bőrére a legyek petéket raknak és azok lárvái később mélyen befúródnak a bőr alatti kötőszövetbe, súlyos, életveszélyes állapotot okozva. A hosszúszőrű fajtáknál sajnos nem ritkán a gazda már csak akkor veszi észre a problémát, amikor kiterjedt elváltozások vannak. 

Gyakori hiba, hogy a bőrtüneteket mutató kutyákat megfürdetik, és ha ezzel együtt nem történik parazitamentesítés, akkor a nedves szőr alatt felpuhult bőrbe még könnyebben bejutnak a légylárvák. Ezért ilyenkor a bolhairtást célszerűbb elsőre por alakú készítményekkel végezni és folytatásként a bőrbe felszívódó készítményeket használni. A fekhely parazitamentesítése is kulcsfontosságú, erre is alkalmas a bolhapor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában