Főzőverseny

2022.09.12. 07:00

Huszonhat bográcsban rotyogtak az ételek a Forgó Fesztiválon

Jól választott, aki marhapörkölttel nevezett a Forgó Fesztivál főzőversenyére. Ketten is dobogóra állhattak az eredményhirdetéskor, egy indulónak pedig különdíjat ítélt oda a zsűri.

Rónai Gábor

Huszonhat bogrács alatt rotyogott az étel a Forgó Fesztiválon

Fotó: Makovics Kornél

Huszonhat bográcsban rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek az idei Forgó Fesztiválon. Ínycsiklandó illatok lepték be a teret, az ember nem győzött forgolódni a sátrak között. Évről évre egyre népszerűbb a fesztivál, s nemcsak a helyiek és környékbeliek, hanem a távolabbról érkezők körében is. „Különös hangulata van, s a helyszín is csodaszép” – mondta egy kiskutyát sétáltató látogató. 

A főzőverseny kedvéért idén jöttek Szekszárdról, Mucsiból, Tevelről, Lengyelről, Nagymányokról, de még Kerekegyházáról is, hogy megannyi ételremekükkel elkápráztassák a zsűrit. Végül a „Dávidék” nevű csapat marhapörköltje lett a nyerő, a második helyen az „Ez a nap más, mint a többi” elnevésű brigád végzett, szintén marhapörkölttel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a lengyeli önkormányzat csapata állhatott fel, ők ízletes székelykáposztát készítettek. 

A zsűri két különdíjat is kiosztott: a szilvalekvárral tálalt marhapörköltjéért a „Szász százalék” nevű formáció vehette át egyet, a másik pedig a mányoki „Borzasztó Team”-nek dukált. Utóbbiak zúzapörköltet készítettek tarhonyával és kakasherével. Az ételjegyeket gyorsan elkapkodták, és estefelé szinte már csak üres bográcsokat lehetett látni.

Ez volt a tizenkilencedik Forgó Fesztivál, de már készülnek a jövő évire, a jubileumira, mondta László Attila polgármester. A faluvezető úgy fogalmazott: kezdetek óta az a cél, hogy baráti társaságok jó hangulatban tölthessenek el itt egy napot, bár azt is hozzátette, a helyszínt már régen kinőtték. Amikor elindult ez a fesztivál, nem is gondolták, hogy egyszer ilyen jelentős gasztronómiai és kulturális esemény lesz belőle. 

A Veres Pince, a Kränzlein Néptánc Egyesület, a Szabó Méhészet, Kovács Gábor hangszerépítő vagy a Kosnás család a kezdetek óta résztvevője a fesztiválnak, de nagyon sokan vannak olyanok, akik öt vagy tíz éve visszajárnak a faluba. Idén újdonság volt, hogy ásványkiállítást is szerveztek – nagy sikere volt ennek is, tette hozzá a polgármester. 

A színpadon egész nap kulturális csoportok szórakoztatták a közönséget, fellépett a Kosnás család, az Ötszékely Táncegyüttes, a Szászvári Ifjúsági Egyesület, a Kränzlein Néptánc Egyesület, a Gyönki Néptánccsoport, a Cikói Hagyományőrző Egyesület és a Kismányoki Aprónépek Tánccsoport – és még sokan mások. Idén sem maradt el a gyerekek körében nagyon kedvelt habparty, a vásárosoknál, az arcfestőknél és a kézműves sátornál egész nap sorban álltak az apróságok. 

A Szász Gábor által felhúzott Fachwerk-házat is sokan megcsodálták, egyszer mindenképp érdemes elmenni Závodra annak, aki még nem járt ott, hiszen amellett, hogy ilyen építészeti ritkaságokra lehet bukkanni, érdemes végigsétálni az egyre szépülő csodás kis település hangulatos utcácskáin. A program estébe nyúló része a zenekaroké volt, sorrendben a The Dandeline, a Neonverebek és a Plató Band lépett színpadra, a retro diszkóban nagyon sokan hajnalig szórakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában