Szekszárd - Kölesd

2022.09.02. 20:00

Béri Balogh Ádámra emlékeztek

Megújult a csatári Béri Balogh Ádám emlékhely. Tárogató hangja jelezte az avatás kezdetét. Széles körű összefogással és sok munkával teljesült a célkitűzés. A hangszert Kölesden is megszólaltatták a fellépők.

Szeri Árpád

Bognár Cecil, a rendezvénysorozat koordinátora, a Magyar Kultúra Lovagja köszöntötte az avatásra összeseregletteket (Fotó: Makovics K.)

Tárogató jellegzetes hangja szólalt meg több alkalommal is az elmúlt két napban a megyeszékhelyen, valamint Kölesden. Csütörtökön késő délután a szekszárdi Kálváriáról ereszkedtek alá a hangszerből áradó dallamok. Pénteken délelőtt tíz órától a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban tartott előadást az érdeklődőknek Erdő Zoltán, klarinét és tárogató művész tanár. Délután három órától pedig a csatári városrészen, Béri Balogh Ádám brigadéros emlékfájánál, felújított környezetben zajlott le egy megemlékezés. Itt a tárogatót nyolcan fújták, köztük Bognár Cecil, a rendezvénysorozat koordinátora, a Magyar Kultúra Lovagja. 

– A tárogató azokért szól, akik nemzetünk jelentős történelmi eseményének tartják a Rákóczi szabadságharcot, akik tisztelettel emlékeznek a Kölesden a császáriak ellen 1708-ban nagy csatát nyert, az 1711-ben kivégzett Béri Balogh Ádámra, akik átérzik a szabadság fontosságát, akik büszkék magyarságukra – nyilatkozott lapunknak a koordinátor, aki oklevelekkel, valamint Béri Balogh Ádám és II. Rákóczi Ferenc portrés címkével ellátott, dátumozott, jóféle szekszárdi borral honorálta a felújításban megmutatkozó, széles körű segítséget. – Tehát mindannyiunkért szól és az elkövetkező évszázadokban is szólnia kell ennek a jellegzetesen magyar hangszernek.

– Néhány évvel ezelőtt Bognár Cecil, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tagja megálmodott egy méltó, méltóbb emlékhelyet – ezt már dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke mondta köszöntőjében. 

– Sokan átérezték ennek az emlékápolásnak a fontosságát, szívesen, áldozatkészen támogatták tagtársunk megingathatatlan és megváltoztathatatlan szándékát. S ma egy csodás emlékparkban tartunk emlékező és avató ünnepséget. Hálás köszönet a példás hivatali, önkormányzati és civil összefogásért.

Ezt követően Posta Zoltán, az önkormányzat gazdasági és városfejlesztési bizottságának tagja osztotta meg gondolatait, majd Paál István,  a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke tolmácsolta Zala és Vas megyék üdvözletét. Ezen megyékben voltak egykor birtokai a későbbi brigadérosnak, aki ismereteink szerint Vas megyében született. Ezt követően dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor és katolikus részről Priskin Zsolt állandó diakónus  mondott egyházi áldást. 

A rendezvénysorozat 18 órától Kölesden, a művelődési ház udvarán folytatódott, illetve zárult, ünnepi tárogató-hangversennyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában