Októberben nyit a NEA

2022.09.21. 09:30

Érdemes pályázni, több lesz a civil keret

A válság ellenére sem csökken, sőt növekszik a NEA keretösszeg. A részletekről az országos sorozat szekszárdi állomásán kaptak tájékoztatást az érintettek, azaz a civil szervezetek képviselői.

Szeri Árpád

Szalay-Bobrovniczky Vince

Fotó: Kiss Albert

Tavaly a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 10,8 milliárd forint pályázati keretösszeget biztosított a civil szervezeteknek. Idén ez az összeg a válság ellenére több mint 11 milliárd forintra emelkedik. Sőt, a következő évet tekintve még több lesz a növekmény. Ezt Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár jelentette ki kedden délután a CIVIL INFO – NEA 2023 című országos tájékoztató sorozat szekszárdi állomásán. 

A vármegyeháza dísztermében tartott rendezvényen a szervezők nevében Berta Zoltán, a Dunamenti Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, a különböző civil szerveződések vezetőit, képviselőit. Mint lapunknak elmondta, a civilek segítő munkája, társadalmi felelősségvállalása kormányzati szándékkal társul. Azaz a kormány kialakított egy olyan civil intézményi és támogatási rendszert, ami kellő keretet ad a biztonságos működéshez.

Dr. Horváth Kálmán főispán üdvözlő szavai után a közönség a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársainak előadásait hallgatta meg. A részleteket dr. Kecskés Péter főosztályvezető, dr. Kisida Tamás jogi referens és Furka Ágnes osztályvezető ismertette.

A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a pályázati felületek október harmadikán nyílnak meg a Bethlen Gábor Alapkezelőnél. A pályázatok benyújtására egy hónap áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a rendszer alapvetően nem változik, a civilek nagyjából most is ugyanolyan eljárási módozatokra számíthatnak, mint korábban. Sokakat érdekel az energiakérdés, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a NEA révén lehetőség nyílik pályázni az energia­kiadásokra is. 

– Tolna megye területileg és a lakosság számát tekintve is a legkisebb megyék közé tartozik, ezért a nagyobbakhoz képest itt nyilván más a lépték – nyilatkozta a helyettes államtitkár. – Ám a pályázati aktivitás nagyon becsületes, minden érintettet arra biztatok, hogy lelkesen pályázzon – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában