Atomerőmű

2022.10.02. 19:00

A helyére emelték a reaktortartályt

Az Akkuyu Atomerőmű építési területén beemelték a helyére a 2. blokk reaktortartályát.

TN

Illusztráció: Shutterstock

A 2021. december végén tengeri úton a helyszínre szállított reaktortartályon az ideiglenes tárolóhelyen előzőleg már elvégezték az érkeztetési vizsgálatot. Innen vitték azt az építési területre, ahol egy speciális daru segítségével a végleges helyére, a reaktoraknába emelték. A reaktortartály beszerelése mintegy 6 órán át tartott. 

– A 2-es blokk reaktortartályának beszerelése az idei év egyik legfontosabb eseménye. Szeretném kiemelni a beszerelést végző csapat és az emelőberendezések kezelőinek kifogástalan munkáját. A reaktortartály beemelése és a szerelés rendkívüli pontosságot igényel, a legnagyobb tűrés vízszintes irányban nem haladhatja meg az egytized millimétert – mondta Szergej Buckih, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatójának első helyettese, az épülő Akkuyu Atomerőmű igazgatója. 

A reaktortartály az atomerőmű alapberendezése, amelynek gyártása hosszú időt vesz igénybe. Az atomerőmű üzemelése során a reaktortartály foglalja magában az aktív zónát. A berendezés magassága 11,45 méter, az átmérője 5,6 méter, a tömege pedig 343,2 tonna. 

Az Akkuyu Atomerőmű 2. blokkjának reaktortartályát 2019 márciusában kezdték gyártani. A gyártási folyamat alatt mindenre kiterjedően ellenőrizték, beleértve a nyomáspróbázást és a reaktortartályban lévő berendezések méretpontossági ellenőrzést szolgáló beszerelését is. A vizsgálat eredménye alapján a megfelelőséget tanúsító bizottság megerősítette, hogy a berendezés mindenben megfelel az összes tervezési paraméternek és a reaktortartály magas minőségben készült el. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában