Szekszárdi közgyűlés

2022.10.20. 17:15

A zárt ülés el is maradt

Szócsatáktól sem volt mentes Szekszárd város közgyűlésének csütörtök délelőtti rendkívüli ülése, amelyen a tervezett hat napirendi pont közül végül csak háromban hozott döntést a testület.

Szepesi László

Szita Károly petíciójához való csatlakozásról kellett volna dönteni, amikor az ÉSZ-es képviselők elhagyták az üléstermet (Fotó: Mártonfai Dénes)

A közgyűlés első napirendi pontját, amely egy energia megtakarítását célzó és kiadásokat csökkentő intézkedéseket meghozó ideiglenes bizottság létrehozását javasolta, a polgármester visszavonta, így a testület először a szociálisan rászorultak tűzifa támogatásáról tárgyalt.

A rendelet szerint két erdei köbméter vágott, hasított akác, bükk, vagy tölgy, felaprított, száraz tűzifát kaptak volna kalodában házhoz szállítva az igénylők, viszont ezt a hosszantartó közbeszerzési eljárás, és az így mutatkozó magasabb ár okán az önkormányzat nem tudta volna biztosítani. Ezért a javaslat úgy szólt, a jogosultak kapják meg az erre szánt 100 ezer forintot, amiért az állami erdészettől, hatósági áron két köbméter fát vehetnének, s maradna 40 ezer forint a hazaszállíttatásra, s felaprításra.

Végül bő fél óráig tartó vita végén a képviselők elfogadták Máté Péternek, a Fidesz-KDNP frakció vezetőjének javaslatát, miszerint a tervezett 100 ezer forintot 120 ezerre növelik. 

Ezt követően hosszasan, parázs vitákkal vegyítve tárgyaltak az önkormányzat, annak intézményei, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok villamos energia és földgáz beszerzéséről és a közvilágításról.

A lejárt szerződés helyett új szerződést kell kötni. A testület úgy döntött, hogy a város a központosított közbeszerzéshez csatlakozik havi ár-felülvizsgálattal. Máté Péter javaslatára döntött a közgyűlés arról, hogy a 2021-es bázisévhez képest hatvan százalékát rendeli meg a gáznak és az áramnak, mivel mindenképp spórolni kell, és ha nem használják fel a megrendelt mennyiséget, kötbért kell fizetni. Csak plusz harminc és mínusz húsz százalékban lehet eltérni a lekötött mennyiségtől. 

Tárgyalt a testület a helyi tömegközlekedésről is. Jelenleg az év végéig érvényes megállapodása van a városnak a Volánnal, s ezért új pályázatot kell kiírni, többek között új, jobb, takarékosabb menetrendre. Jelenleg ugyanis évi 614 ezer kilométert futnak a nagy buszok, legtöbbször kevés utassal. A képviselők pedig említettek több esetet, amikor észlelhető a menetrend ésszerűtlensége is. A pályázatban szerepel, hogy csak tíz évesnél fiatalabb buszok közlekedjenek a városban, s ha lehet, akár 30 százalékkal kevesebb legyen a futásteljesítményük évente.

A nyílt ülés utolsó témája egy önkormányzati álláspont kialakítása lett volna a Magyarországot megillető források mihamarabbi felszabadításával és az energiaválsággal kapcsolatban. Csatlakozni kellett volna egy levélhez, amelyet Szita Károly, Kaposvár polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címezve. Ebben az áll, hogy mi megtanultuk mekkora érték a béke, amit most aláásott az orosz-ukrán háború. Erre a válasz az Európai Unió részéről az Oroszország elleni szankciók bevezetése volt, de világosan látszik, hogy ezek nem értek célt. A háborúnak nem vetettek véget, viszont súlyos következményeitől mindannyian szenvedünk. Elítéljük Oroszország katonai agresszióját és kiállunk Ukrajna területi épsége mellett, írja a levélben Szita Károly, majd a drasztikusan emelkedő energiaárakra hivatkozva azt kéri, hogy változtassanak a gazdaságot recesszióba taszító politikán, és tegyék elérhetővé számunkra a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat megillető forrásait.

A levélhez való csatlakozásról kellett volna dönteni, ám ehelyett mindkét frakció részéről indulatos felszólalások követték egymást, s közben az ÉSZ-es képviselők, követve egymást, felálltak, s kimentek a teremből.

A közgyűlés így határozatképtelenné vált, nem tudtak zárt ülésen tárgyalni, dönteni a Patak utcai beruházás befejezéséről, amely azért lett volna lényeges, mert október végéig a városnak el kell számolni a 190 milliós építkezéssel. A másik téma pedig a kormány támogatta Kerékpárosbarát Szekszárd című infrastruktúra fejlesztés lett volna, de a képviselők távozása miatt most ez is elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában