Aradi vértanúk

2022.10.06. 19:59

Az emlékezet lángjai világítottak a téren

Október hatodika az aradi vértanúk napja, nemzeti gyásznap. Megyeszerte számos településen emlékeztek meg az aradi tizenháromról.

TEOL

Megyeszerte számos településen emlékeztek meg az aradi tizenháromra. (Fotó: M. D.)

Virágok, koszorúk emlékeztetnek Szekszárdon a 173 évvel ezelőtti napra. Október hatodika az aradi vértanúk napja, nemzeti gyásznap. 1849-ben ekkor, a bécsi felkelés évfordulóján végezték ki Haynau parancsára Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig az első magyar felelős kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost.

A szekszárdiak több százan, a város, a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Babits Kulturális Központ szervezésében a Béla király téren, a szabadságharc emlékműve előtt emlékeztek a szomorú napra.

A díszőrség bevonulása, majd a Himnusz elhangzása után a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a Vértanúk emlékezete című irodalmi műsorral idézték fel a 173 évvel ezelőtti történéseket. Ezt követően Gyurkovics János alpolgármester és a Garay János Gimnázium diákjai a megemlékezés szalagjait kötötték az emlékfára, s a Garay és az I. Béla Gimnázium tanulói az emlékműnél elhelyezték a tisztelet és a hála virágait. Ezt követően elsőként a város, majd a megye vezetői, s az intézmények, társadalmi és politikai szervezetek képviselői és a város lakói koszorúztak.

Pakson a Kálvária temető emlékkeresztjénél mondott ünnepi beszédet Szabó Péter polgármester, és az ünnepség résztvevői elhelyezték emlékkoszorúikat. Az eseményt Szabó Dávid gitárjátéka és énekszava tette még emelkedettebbé.

A bonyhádi megemlékezésnek méltó helyszíne volt a mára kívül-belül felújított Ermel-Vojnits mauzóleum és megszépített környezete. A helyi diákok fáklyákkal érkeztek a megemlékezésre, melyen Gábor Zsolt muzeológus mondott beszédet, megidézve a vértanúk példaadó méltóságát, és Perczel Mór emlékét. A tábornokot élete során kétszer is halálra ítéltek, de szép kort érhetett meg, Bonyhádon töltve utolsó éveit. Az ünnepség zárásaként Perczel Mór sírján koszorút helyeztek el a helyi intézmények és szervezetek képviselői.

A bonyhádi megemlékezésnek méltó helyszíne volt a mára kívül-belül felújított Ermel-Vojnits mauzóleum (Fotó: Máté Réka)

Dombóváron a városi megemlékezésen az MMSZ Esterházy Miklós Technikum diákjai adtak méltóságteljes műsort az egybegyűlt közönségnek. Kerecsényi Márton oktató beszédében rávilágított az 1848/49-es és a mai világban zajló események párhuzamára. Ahogy a mártírhalált halt tizenhárom honvédtiszt emléke is mutatja, a magyarságot a történelem során a nekik jutott nehéz sors sem tántorította el a kitartástól, és a soha fel nem adástól. 

Kerecsényi Márton oktató beszédében rávilágított az 1848/49-es és a mai világban zajló események párhuzamára. (Beküldött kép)

Nem egyszer csak magunkra számíthattunk, s nemcsak saját nemzetünket, de Európát is nekünk kellett megvédeni, ahogy ez most is megismétlődik. Dombóvár város vezetői, politikai és civil szervezetek, intézmények képviselői koszorúikat elhelyezve rótták le tiszteletüket a tizenhárom mártírhalált halt honvédtiszt előtt. Az eseményen részt vett Pintér Szilárd polgármester és képviselő társai.

Tolnán a hagyományokhoz híven a Szent István téren, a ’48-as emlékműnél zajlott a megemlékezés. Herczig Lászlóné, önkormányzati képviselő tartott beszédet, felidézve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseit és a kegyetlen megtorlást. Mint fogalmazott, hiába volt az értelmetlen vérfürdő, a magyar emlékezet sok-sok emberöltőn keresztül megőrzi, nem engedi eltűnni mártírjai csodálatra méltó cselekedeteit. A szabadság eszménye, a nemzeti függetlenség iránti vágy pedig bennünk él kitéphetetlenül.

A beszéd végén az aradi tizenhármak nevének felsorolásakor diákok helyeztek el egy-egy mécsest az emlékművön. Végezetül valamennyi jelenlevő is mécsest gyújtott, az emlékezet közel száz kis lángja világított a téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában