Okos gyalogátkelőhelyek

2022.10.04. 12:30

Folytatódik a paksi zebrák evolúciója

Bővül az intelligens gyalogosátkelő rendszerrel ellátott SafeCross okos zebrák kiépítése Pakson.

Ábrahám-Gazsó Rita

Okos zebra a Polgármesteri hivatal előtt

Fotó: Molnár Gyula

A második ütemben a város talán legforgalmasabb részén, a Dózsa György utcán a rendőrség illetve a Vak Bottyán Gimnázium előtti valamint a Tolnai utca Hétszínvirág Tagóvodája előtt fekvő átkelőhelyek újulnak meg – tájékoztatott a paksi önkormányzat. 

A korszerűsítésnek köszönhetően a gyalogosokat a zebra előtti aktív zónához érve észlelik a mozgásirány érzékelő kamerák, amelynek következtében a rendszer a burkolatba épített elektromos prizmák villogásával jelzi a gépkocsivezetők számára az átkelő, illetve az átkelni szándékozó gyalogos jelenlétét. A berendezés részeként mindkét oldalon elhelyeznek egy-egy LED lámpatestet az aktív zóna stabil és megfelelő fényviszonyainak biztosítására. 

– A biztonsági berendezések hozzájárulnak ahhoz, hogy mind az autóvezetők, mind a gyalogosok a lehető legnagyobb figyelemmel közelítsék meg a zebrát – fogalmazott Szabó Péter polgármester a beruházás megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón.

Fotós: Molnár Gyula

Szerinte a fejlesztés az autósok számára azért is hasznos, mivel a nagyon rossz időjárási viszonyok között is már messziről láthatja, ha a prizmák villognak, és fel tud készülni a gyalogos miatti esetleges lassításra, megállásra. A polgármester elmondta, az eddig átadott gyalogátkelőhelyeket olyan helyeken alakították ki, ahol rendszeresen nagyszámú gyermek, fiatal kel át a zebrán. – Az ő biztonságuk a legfontosabb a számunkra – fogalmazott.

A korábban átadott okos zebrák kivitelezése nem igényelt komolyabb forgalombiztonsági beavatkozást, korlátozást, de a mostani helyszínek esetében, tekintve, hogy nagyforgalmú helyekről van szó, a munkák idejére ideiglenes forgalmi rendet kell kialakítania a kivitelezőnek, amely félpályás útlezárást és jelzőőrös forgalomirányítást is jelenthet.

Ez rövid ideig ugyan, de a gépjármű forgalom akadályoztatását eredményezi – jelezte Szabó Péter, aki ebben az időszakban a közlekedők türelmére, megértésére és együttműködésére számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában