2022.10.16. 09:30
Már szedhető a naspolya, utólag érik be
Egyre népszerűbb a naspolya megyénkben is. A mediterrán hangulatot idéző növénynek – fa és bokor formában is – nagyon különleges a termése. Idén korán jött a lehűlés, a dér is megcsípte a naspolyát, így az már szedhető.
Illusztráció: Shutterstock
A naspolya nem kifejezetten szép gyümölcs, nem lehet frissen fogyasztani, és ősz végére – leszedés után, utólag – érik be igazán, és akkor a legfinomabb, ha már a dér is megcsípte. A naspolya a rózsavirágúak rendjébe tartozik, az alma, a birsalma és a körte rokona, feltehetőleg Közép-Ázsiából származik. Hazánktól északra ritkán fordul elő, mivel kis termetű fája a meleget kedveli, ennek ellenére nagyon jól tűri a telet. A naspolyafát vagy bokrot mutatós lombkoronája miatt gyakran ültetik parkokba, kertekbe dísznek.
Tele van vitaminnal, majdnem az összes B-vitamint tartalmazza. Megköti a vastagbélben lévő mérgező anyagokat, így segít megőrizni a vastagbél nyálkahártyájának egészségét. Vas, réz, kálcium és mangán is van benne, és nagyon sok C-vitamin. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, és ezen kívül még csonterősítő, gyulladáscsökkentő hatása is van.
Májusban kezd virágozni, a gömbölyű gyümölcs október végére érik be. A naspolya magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. Magas pektintartalmának köszönhetően készíthetünk belőle lekvárt, zselét, a birsalmához hasonlóan sajtot, gyümölcslevet – lágy húsa miatt befőzéshez könnyen felhasználható.
Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Süteménybe, krémbe, egyéb édességbe felhasználható.