Már nem online főznek a rotarysták

2022.10.22. 07:00

Személyessé vált végre a távkapcsolat

Már sok-sok éve ismerősök, de személyesen először csak a napokban találkoztak egymással a Spa-Francorshamps és Stavelot Rotary Klub és a Szekszárdi Rotary Klub tagjai.

Szepesi László

A rotaryánusok ellátogattak a Szekszárdi kórházba

Fotó: Makovics Kornél

A kapcsolat úgy kezdődött, hogy a belgiumi klub megkereste a magyarországi rotary klubokat, hogy szeretnének kapcsolatot kialakítani. Az egyik tagjuk, Luc Boulanger ugyanis valamikor hazánkban járt, s annyira megtetszett neki az ország, hogy azt a kirándulást sokszor megismételte, s javasolta rotarys társainak, keressenek egy itteni társ-klubot. A kezdeményezésre az 53 magyar klub közül csak a szekszárdiak reagáltak, de azóta közöttük élénk a kapcsolat.

Dr. Varga Éva főorvos, mint orvos és mint rotaryánus, megmutatta, hogy használják a belga klub közreműködésével kapott egészségügyi eszközöket.
Fotós: Makovics Kornél

Mivel a Rotary, a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, feladatának, céljának tartja, hogy a barátság ápolásán keresztül alkalmat találva hasznos legyen mások számára, a belgiumi rotaryánusok a kapcsolat jegyében sokat segítettek Szekszárdon a Balassa János Megyei Kórháznak, meg a bátaszéki, tolnai egészségügyi, szociális intézetnek is. Az évek során szinte menetrendszerűen érkeztek a kamionok tőlük, megrakva az ottani központi kórházból küldött, még nagyszerűen használható ágyakkal, s egyéb egészségügyi eszközökkel, berendezésekkel. A hét elején is érkezett majdnem száz kórházi ágy melletti szekrény, egy részük hűtőszekrénnyel ellátva.

A kapcsolat eddig jórészt levelezésből, telefonbeszélgetésekből állt. A napokban pedig az e-mailek után eljöttek a Spa-Francorshamps és Stavelot Rotary Klub tagjai is. Kedden érkeztek, egy hetet töltenek nálunk. Ferihegyen két mikrobuszt béreltek, s azzal utazva felfedezik Magyarországot. Előbb elmentek Egerbe, onnan Bugacra, s mikor az Alföldről átjöttek a Dunántúlra, Paksnál találkoztak az itteni rotaryánusokkal. Együtt megnézték a Makovecz-féle fatemplomot, és jöttek Szekszárdra. Szerda este a Merops hotelben a Mészáros borház borait kóstolták, csütörtökön a Székely Házban a Dúzsi pincéjét.

Fotós: Makovics Kornél

Csütörtöki programjuk városnézéssel kezdődött, majd elmentek a kórházba, ahol dr. Varga Éva főorvos, mint orvos és mint rotaryánus, megmutatta, hogy használják a belga klub közreműködésével kapott egészségügyi eszközöket. Délután Szekszárdon, a Székely Házban egy közös főzés volt a program. Egyszer már kísérletet tettek a technika segítségével online közös főzésre, de akkor ez nem sikerült, viszont most, hogy nem kellett a világháló segítségével áthidalni a bő ezer kilométeres távolságot, a vendégek is megtanulták, hogy kell palacsintát sütni, kakaspörköltet, halászlét főzni.

Scherdán János, a Szekszárdi Rotary Club idei soros elnöke elmondta, a vendégek innen tovább utaznak Pécsre, Villányba, Siófokra, Székesfehérvárra, s jövő kedden Ferihegyről hazarepülnek. A kapcsolat pedig a jövőben talán még a mostaninál is szorosabb lesz, mondta Béres Vilmos, aki a Spa-Francorshamps és Stavelot Rotary Klubbal kezdetektől folyamatosan tartja a kapcsolatot. Már érik a gondolat, hogy a Szekszárdi Rotary Club is felkerekedik, s ellátogatnak mostani vendégeikhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában