Zomba

2022.11.21. 15:30

Boros Jolánra emlékeztek szülőfalujában

TN

Boros Jolán tiszteletére tartott megemlékezést a Zombai Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Boros Jolán operaénekes, magyarnóta énekes, népdalénekes 1914-ben született a településen. Tizennégy éves korában került fel Budapestre a Zeneakadémiára, ahol opera szakon szerzett diplomát. A szegedi színház opera társulatába 1943-ban került, majd a háború idején visszajött Budapestre, ahol az akkori igazgató nem vette fel az Operába a származása miatt.

Így hát magyarnóta énekesnő lett, szabadúszóként járt fellépésekre, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is fellépett, többek között Párizsban is. Sok felkérést kapott, filmben is szerepelt. Boros Jolán a zombai romák példaképe, emlékművet állítottak a tiszteletére, és a Roma házban emlékfala is van. A hétvégi megemlékezésen közreműködött Bíró Jolán és Orsós György a művésznő dalaival, valamint a Zombai Virágszálak Roma Club.

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában