Nemzetiségi nap

2022.11.21. 09:30

Büszkén vállalják a német identitást

„Vállalják büszkén gyökereiket, német nemzetiségi identitásukat!” Erre buzdított Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a 28. alkalommal megrendezett tolnai német nemzetiségi napon.

S. K.

A gyerekek szívet melengető műsorait alapos felkészülés előzte meg (Fotó: Makovics Kornél)

A Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata által rendezett eseménynek idén a mözsi művelődési ház adott otthont november 19-én. A házat zsúfolásig megtöltő megjelentet Fülöp Mónika, a tolnai német önkormányzat elnöke köszöntötte, megjegyezve, hogy egyre nehezebb a német nemzetiségi hagyományokat ápolók utánpótlásának biztosítása. Ám, hogy a helyzet nem reménytelen, bizonyította, hogy a nemzetiségi nap első két fellépője a mözsi Zöldkert óvoda kisdedjei és a tolnai Széchenyi iskola 2. C és 4. C osztályosai voltak, akiknek szívet melengető műsorait láthatóan alapos felkészülés előzte meg.

Az est további fellépői a Mözsi Német Nemzetiségi Klub számos kiváló elismeréssel rendelkező énekkara, a sodró lendületű, többször is vastapsot kiváltó produkciót bemutató gyönki Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport fiataljai, valamint a Drittel Sextett két harmonikása volt.

Az eseményen a német önkormányzat által 2020-ban alapított idei kitüntetéseket is átadták. A pedagógus kategóriában Stadlerné Katzenberger Éva, a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola mestertanára, a humán és idegennyelvi munkaközösségének vezetője vehette át a Tolna Város Németségéért díjat Fülöp Mónikától. A magánszemélyek közül ezúttal Steinbach Ferencet, a tolnai német önkormányzat egyik alapító képviselőjét, későbbi elnökét, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör egykori vezetőjét ítélte érdemesnek az elismerésre a nemzetiségi önkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában