Tehetségnapok

2022.11.17. 17:59

Elmaradt a nagy bumm, de a kísérlet sikerült

Tizenöt éve minden novemberben a Tudomány Hetén Tehetségnapokat rendeznek a szekszárdi Garay János Gimnáziumban emlékére annak, hogy 1825. november 3-án, a pozsonyi reformországgyűlésen gróf Széchenyi István egy évi jövedelmének nagylelkű felajánlása nyomán létrejött a Magyar Tudományos Akadémia.

Sz. L.

A Garay gimnázium diákjai Kovács Attila tanár úr segítségével mutatták be a sóoldat elektrolízisét (Fotó: Makovics K.)

A korábbi években főleg jeles vendégek, a bölcsész-, a társadalom- és a természettudomány szakemberei tartottak a diákoknak előadásokat, de az egyetemekkel kialakított kapcsolat során a gimnáziumban is egyre több a kutató diák, akik szép eredményeket értek el országos pályázatokon. Csütörtökön közülük négyen – Kiss Boldizsár, Nádasdy Mihály, Hadházy Ágoston és Keserű Szidor – Kovács Attila tanár úr közreműködésével egy kémiai folyamatot, klór-alkáli elektrolízist mutattak be a gimnázium nagyszerűen felszerelt tanlaboratóriumában. Sóoldat elektrolízisével az ipar sok területén fontos alapanyagokat, klórt és nátriumhidroxidot állítottak elő.

Tehetségnap a Garayban (Fotó: Makovics K.)
Fotó: Makovics Kornél

A Tehetségnapok előadássorozata a gimnáziumban pénteken dr. Szabó Gyula előadásával folytatódik. A Szegedi Tudományegyetem professzora az illegális drogok neurobiológiai hatásait kutatja, s a függőségről beszél majd a diákoknak.

Ezzel egy időben – mivel a művészetek is bekerültek a programba – a Tudomány Hetének zárásaként a humán érdeklődésű diákok, a Baka István Alapítvány szervezésében Csengey Dénes–Cseh Tamás: Mélyrepülés című albumának bemutatóját tekintik meg a Német Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában