Elsőfokú ítélet

2022.11.29. 20:00

Meglopták és meg is verték a mozgáskorlátozott sárszentlőrinci asszonyt

Mozgáskorlátozott és látássérült áldozatot bántalmazott a két vádlott. A flextől a mosószeren át a vérnyomásmérőig mindent vittek magukkal. Az ítélet nem jogerős.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

Rablás és könnyű testi sértés bűntette, valamint a hatóság félrevezetése vétségében hirdetett ítéletet kedden a Paksi Járásbíróság. A vádirati tényállás szerint a Sárszentlőrincen élő vádlottak ismerték a helyben lakó hatvanegy éves, mozgáskorlátozott, látássérült sértettet, akitől korábban több alkalommal kértek gyógyszert. A vádlottak tavaly június 28-án – azért, hogy a sértettől gyógyszert szerezzenek – megjelentek annak házánál. Miután a sértett a kérésének nem tett eleget, egyikük meghúzta a sértett kontyát. Ezután a sértett tenyérrel arcon ütötte elsőrendű vádlottat. 

A két vádlott, mivel nem jutott gyógyszerhez, távozott. Ám másnap mindketten ismételten megjelentek a sértett lakásánál. A kapuban félrelökték a hazaérkező nőt, és a lakóház felé indultak. A sértett utánuk ment, és felszólította őket, hogy menjenek ki az udvarról. A vádlottak azonban nem tettek eleget a felszólításnak, hanem bementek a házba, és követelni kezdték a gyógyszerek átadását.

A követelés teljesítését a sértett megtagadta, ezért az elsőendű vádlott kutatni kezdett a házban. A sértett ez ellen többször tiltakozott, eközben a másodrendű vádlott minden alkalommal arcon ütötte és felszólította, hogy maradjon csendben. Egy alkalommal úgy megrángatta a sértett haját, hogy a nő az egyensúlyát elveszítve a földre esett, ezen túlmenően egyszer meg is rúgta.

Ezalatt az elsőrendű vádlott átkutatta a házat és lopási szándékkal összegyűjtötte egy szatyorba a sértett gyógyszereit, valamint további különböző ingóságokat, így egyebek mellett flexet, mosószert, hajsütő vasat, karórát, illetve vérnyomásmérőt.

Amikor a sértett tiltakozott az ingóságok elvitele ellen, és a vádlottakat távozásra szólította fel, akkor az elsőrendű vádlott torkon ragadta és szorongatni kezdte. Ezt követően a vádlottak az összeszedett ingóságokkal együtt elhagyták a házat. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. 

Az ügyészség az első- és másodrendű vádlottakkal szemben társtettesként elkövetett, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett aljas indokból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette, valamint magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat.

Az elsőfokú bíróság az első- és másodrendű vádlottat, mint társtetteseket bűnösnek mondta ki a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében. Emellett az elsőrendű vádlott bűnösségét hatóság félrevezetése vétségében is megállapította. Mindezért a bíróság az elsőrendű vádlottat – halmazati büntetésül – 5 év 3 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A másodrendű vádlottat 5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. A járásbíróság az első- és másodrendű vádlottat a társtettesként elkövetett magánlaksértés vétségének vádja alól felmentette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három munkanapot tartott fenn, a másodrendű vádlott védője fellebbezést terjesztett elő a tárgyaláson, ezért az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában