Helyi közélet

2022.11.22. 20:00

Mérgezik a medinai állatokat

Sorozatos mérgezésről számolt be egy szekszárdi állatvédő. A rendőrség egyelőre nem tud az ügyről.

Gazsó Rita

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Fotó: fongbeerredhot

– Valaki ismét mérgezi az állatokat Medinán. Mindenki nagyon vigyázzon rájuk – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Fiáth Szilvia, a szekszárdi kutyamenhely vezetője hétfői posztjában. Azt írta, a településen hónapokkal ezelőtt több kutya és cica is kínhalált halt, vasárnap három kutya pusztult el egy családnál, hétfőn pedig két házzal odébb kettő macska. A kutyamenhely vezetője a mérgezés körülményeiről úgy tudja, az illető többnyire bedobálja a mérgezett ételt az udvarokba. 

– Vigyázzon minden Medinán lakó a kutyákra, cicákra! Egy gyerek is felszedheti a bedobott mérget. Döbbenet ez a közöny – írta az állatvédő. Mint jelezte, a korábbi mérgezéseknél készült rendőrségi feljelentés.

A mostani esetről nem tud a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, idáig nem történt feljelentés – mondta el megkeresésünkre Komlósiné Kiss Anett, a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Állatorvosok szerint a mérgezés nem feltétlenül végzetes, ha figyelünk háziállatunkra. A fertőzés kimenetele természetesen függ a méregtől, de attól is, milyen gyorsan ismerjük fel a mérgezés tüneteteit. A baj leggyakrabban hasmenéssel kezdődik, mivel a mérgező anyagoktól így próbál megszabadulni kedvencünk szervezete. Ezután a folyadékvesztés következtében levertséget figyelhetünk meg. Megtudtuk, egyéb tünet lehet még a szőrhullás, pupillák kitágulása, hőmérséklet emelkedése és az étvágytalanság is. Az állatok mérgezésére leggyakrabban patkánymérget, fagyállót vagy csigamérget használnak.

A fagyálló hatására bágyadtság, levertség, étvágytalanság jellemző, de az ínyen is apró elváltozásokat, fakó vagy porcelánfehér foltokat láthatunk, ezen kívül csökken az állat testhőmérséklete, de a leggyakrabban jelentkező tünet a véres vizelet, széklet. A fagyálló mérgezés tünetei hasonlóak: levertség, izomgörcsök jellemzőek, ám ebben az esetben a végtagok bénulhatnak, vagy a vizelet hiánya lehet még árulkodó jel. A csigaméreg a legerősebb a három szer közül, már néhány órával a fertőzést követően is elpusztulhat az állat. Tünetei a nyálzás, nehézlégzés, hasi fájdalom. Az állat tántoroghat, de legjellemzőbb tünet a testhőmérséklet emelkedése. Ha kutyánk eszméletlen, akkor azonnal hívjuk az orvost, ne próbálkozzunk semmivel – ajánlják a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában