Testületi ülés

2022.12.18. 12:05

Minden eddiginél nagyobb pénzügyi tartalékkal várják az új esztendőt

A megfontolt, takarékos gazdálkodás biztos költségvetési alapot teremt a városnak a jövő évi kezdéséhez.

V. B.

Az idei év utolsó tanácskozására gyűlt össze a bonyhádi grémium (A szerző felvétele)

Az év utolsó képviselő-testületi ülésén is fontos kérdésekről döntöttek a bonyhádi városvezetők. A december 15-ei tanácskozás napirendi pontjai között szerepelt az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása.

Az erről szóló előterjesztés is rögzíti: az önkormányzat tartalékai az év során folyamatosan emelkedtek, amely részben a költségvetésben tervezett feladatok és célkitűzések megvalósítása melletti, takarékos gazdálkodás szempontjait szem előtt tartó kiadások teljesítése, az évközi döntések következtében keletkezett bevételi többletek, valamint az év során érkező központi források miatt keletkezett. A csütörtöki tanácskozáson meghozott döntésekkel 511 millió 609 ezer 976 forint tartalékkal kezdi a 2023-as évet az önkormányzat.

– Tavaly ilyenkor is azt mondtam, hogy soha nem látott mértékű tartalékot tudtunk képezni, de a mostani minden eddigit felülmúl – összegezte a napirendnél Filóné Ferencz Ibolya polgármester. A költségvetési mellett a szociális rendeletet is módosították a képviselők. A megszavazott változtatás szerint az eddigi 20.000 forintról 50.000 forintra emelkedik a létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás megállapítható összege. Továbbá az ápoláshoz nyújtott települési támogatás egy főre számított havi jövedelem határának, az öregségi nyugdíjminimum (2023. január 1-jétől szociális vetítési alap) 300 százalékra, egyedül álló esetén 350 százalékra történő emelésével a bővül a jogosultak köre.

Valamennyi előterjesztést elfogadtak a város vezetői. Így azt a tulajdonosi hozzájárulási kérelmet is, amelyet a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége nyújtott be. A szervezet 2023. január 8-án, a Madéfalvi Veszedelem évfordulóján kopjafát kíván elhelyezni a Székely Emlékparkban Thomka Károly lelkész tiszteletére. Thomka Károly bukovinai lelkész az Al-Dunai székely telepítések irányítója volt. A tanácskozás zárásaként Filóné Ferencz Ibolya megköszönte a képviselő-testület, továbbá a grémium egész éves döntéshozatalát segítő közös önkormányzati hivatal dolgozóinak kiemelkedő munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában