Szekszárdi közgyűlés

2022.12.15. 18:09

Nehéz érdemi munkát végezni az ÉSZ miatt

Rendhagyó módon, de az adventhez illően, egy verssel kezdődött a szekszárdi közgyűlés idei utolsó ülése. Főglein Liza Kató gimnazista diák szavalta el Ady Endre Karácsonyi rege című versét. A szeretet, kibékülés óhajtása szólt a versből, közgyűlés viszont nem ebben a szellemben kezdődött.

Szepesi László

Szünetet rendeltek el a szekszárdi közgyűlésen (Fotó: Mártonfai D.)

A szokásos létszámellenőrzéskor az Éljen Szekszárd frakció valamennyi tagja jelen volt, de dacból mégsem nyomta meg egyikük sem az igen gombot. Végül a napirendet némi módosítással elfogadták, de az érdemi munka nehezen kezdődött. Az ÉSZ-es képviselők a polgármestert hiányolták, majd ügyrendiként a szervezeti és működési szabályzattal ellentétes kezdeményezésekre tettek javaslatot.

A húsz napirendi pontból álló nyílt ülésen először az önkormányzati bevételek növeléséről is kellett dönteni, úgy, hogy a kapott díjak fedezzék a ténylegesen felmerülő önköltséget és a növekedésük elérje legalább az infláció mértékét. Többek között szó volt a helyi buszközlekedés tarifáinak, a parkolási, a piaci és vásári, a közterülethasználati, és a taxi droszt díjak módosításáról, illetve alapítványok támogatásáról. 

A majd egy órás vita után az ÉSZ-es képviselők egymás után felálltak, kimentek a teremből, majd visszajöttek, de mégsem szavaztak, így nem született döntés. Ekkor Máté Péter, a Fidesz-KDNP frakció vezetője szünetet kért. A fél órás pauza után, mert vélhetően a szünetben tisztázódtak az eltérő vélemények, sikerült határozatot hozni.

A harmadik napirend tárgyalásakor parázslott fel újra a vita, amikor – szaknyelven – a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról szóló önkormányzati rendeletet kellett módosítani. Ez tartalmazta egyebek közt a családsegítést, a hajléktalanok nappali és az éjjeli menedékhelyen biztosított ellátását és a gyermekétkeztetést is. Arról is vitáztak, jó vagy rossz a gyerekeknek főzött ebéd, majd felvetették, az országgyűlési képviselőknek kell javasolni, kezdeményezzék, hogy itt is 5 százalék legyen az ÁFA, mint a vendéglátóhelyeken. Gondot okozott, hogy társulásban részt vevő települések önkormányzatainak döntése még nem volt ismert. Az viszont tudott lett, hogy Szekszárdon a közétkeztetés árai alacsonyabbak, mint a megye legtöbb városában, ám a vita végén a képviselők ennek ellenére nem szavazták meg a rendelet módosítását. 

Ezt követően felgyorsult a közgyűlés munkája. Módosították az idegenforgalmi adóról szóló helyi önkormányzati rendeletet, határoztak arról, hogy a Baka iskolában lévő konyha hőellátásának átalakításához ki kell kérni az iskola fűtését korszerűsítők véleményét, elfogadták a Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság 2022. évi beszámolóját. Elutasították a Tolna megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködésben való részvételre tett javaslatot, viszont teljes volt az egyetértés abban, miként hasznosítsa a város az önkormányzati erdőkben, fásított területeken kivágandó fát. Hosszabb vita után, helyeselve, hogy készüljön fabrikett, mindenki igennel szavazott.

Döntöttek alapítványok támogatásáról is, eszerint 100-100 ezer forintot kap a Szekszárdi Jazz Quartett, a Szekszárdi Kamarazenekar és a Szekszárdi  Junior Stars alapítványa karácsonyi műsoraik támogatására, és 400 ezer forintot kap „A jövő vendéglátóipari szakembereiért” Alapítvány. A közgyűlés ezt követően zárt ülésen folytatta munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában