Templomfelújítás

2022.12.15. 19:13

Potápi Árpád János: erős keresztény közösség fenntartásával van jövője a magyar nemzetnek

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a Dombóvári járás országgyűlési képviselője több eseményen is részt vett december 15-én a térség településein.

Varga Szilvia

Potápi Árpád János államtitkárt (balról) és Pintér Szilárd dombóvári polgármestert Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök fogadta (Fotó: Makovics K.)

Elsőként a felújított csikóstőttősi Szentháromság templomban csütörtök délelőtt tartott szentelési szertartáson vett részt az államtitkár. Az elmúlt hónapokban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 15 millió Ft-os – vissza nem térítendő – támogatásából és egymillió forint adományból megvalósult korszerűsítés során a tetőszerkezet felújítása, az új cserépfedés készítése, függőeresz kialakítása és lefolyó csatorna szerelése, a homlokzat és a lábazat javítása, vakolatjavítás, festés és mázolás is történt a templomon.

Potápi Árpád János ünnepi beszédében összefoglalta, az elmúlt tíz évben több mint 1500 templomot vagy egyházi közösségi teret újított meg vagy épített fel a magyar kormány. A mostani, nehéz helyzetben kiemelten fontosnak tartják az egyházak közösségépítő és -erősítő munkáját. A kormány támogatásával folyamatosan újulnak meg Kárpát-medence szerte templomok, imaházak, óvodák, iskolák és közösségi terek épülnek, illetve szépülnek meg egyházi keretek között. A templomfelújítási program több célt is szolgál, hiszen a helyreállított, korszerűsített létesítmények eredeti rendeltetésük betöltése mellett sok esetben műemléki értékeket hordoznak, rendbetételük pedig munkalehetőséget teremt, és környezete turisztikai vonzerejét is növeli. Az államtitkár kiemelte: erős keresztény közösség fenntartásával van jövője a magyar nemzetnek.

Pintér Szilárd, a Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesület alelnöke örömét fejezte ki a beruházás megvalósulásáért. Dombóvár polgármestere elmondta, a Szentháromság templom belső restaurálása a következő időszak feladata lesz. A térség vonatkozásában kiemelte, 2021-ben elkészült a református templom Dombóváron, a közelmúltban pedig átadták a szintén a járásközpontban megújult evangélikus templomot. Jelezte, jövőre indulnak a dombóvári Jézus Szíve templom felújítási munkálatai. Örömmel osztotta meg azt is, hogy a keresztény nevelés szélesebb körben való terjesztése okán 2023-ban katolikus óvoda épül a városban, vagyis 2023-ban a kormány támogatásával folytatják a megkezdett munkát.

A szentelési szertartást Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, a pécsi székesegyház plébánosa és Kovács Ferenc plébános celebrálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában