Mozgás!

2022.12.31. 15:05

Zsírégető túrával búcsúztatták a 2022-es esztendőt

Rendkívül sikeresen zajlott a Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és a Szekszárd Megyei Jogú Város által 2009-ben létrehozott Szekszárdi Klímakör idén tizedik alkalommal megtartott Óévbúcsúztató zsírégető túrája.

B. M.

Kutyás túrázók is részt vettek az óévbúcsúztatón

Fotó: Makovics Kornél

A vállalkozó kedvűeket Szilveszter napján, december harmincegyedikén háromnegyed kilenc és kilenc óra között várták a Béla király téren. A túravezető ez alkalommal is Gyarmati László, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumának tagja, elkötelezett túrázó volt, ő köszöntötte a résztvevőket.

Ezután Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke szólt hozzájuk, idézve Arthur Schopehauer német filozófus gondolatát: az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Elmondta, hogy a Lösz-Szurdik túra egy felhívás, melynek célja, hogy minél többen rendszeresen mozogjanak.

A túrán százharminc-százötvenen vettek részt, köztük tízen-tizenöten kutyákkal. A megközelítőleg tizenegy kilométeres kirándulás a már megszokott útvonalon haladt, azaz a Benedek szurdik tanösvényen a Cserhát tetőig, majd a Hosszú völgyön keresztül a Kerékhegyre. Itt egy kitérőt tettek a Bati kereszt kilátóhoz, ahonnan kis pihenő után fél egykor indultak vissza a Kerékhegyen keresztül, és a Kápolna téren át tértek vissza a Béla király térre, nagyjából délután egy óra körül.

– Ezeknek a túráknak már tíz éve az a fő célkitűzésük, hogy a szekszárdiakat, a Szekszárdra érkező rokonokat, barátokat arra inspiráljuk, hogy szálljanak ki az autóikból és gyalogoljanak. Egyrészt az egészségük miatt lenne szükséges minden nap néhány kilométert sétálni, a másik ok pedig a Szekszárdi Klímakör eredeti célkitűzése, hogy minél inkább csökkentsük a gépjárműhasználatot a megyeszékhelyen – mondta lapunknak Baka György.

Hozzátette: az idei, immár háborús évben pokoli drága lett az üzemanyag, mostanra igazán megéri letenni az autót, és gyalog besétálni a munkahelyre, az iskolába. Az elmúlt két covidos évben elmaradtak az Óévbúcsúztató zsírégető túrák, amelyek a kezdeti években húsz-harminc fővel indultak, 2019-ben pedig már kétszázan indultak közösen kirándulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában