Záróvizsga

2023.01.25. 15:30

Jól képzett falugondnokok segítik a kisfalvakban élőket

A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatalban 2021-ben kezdődött meg a falu- és tanyagondnokok képzése, amelynek legújabb fejleménye, hogy ismét közel húsz szakember áll a vármegye településeinek szolgálatára, ugyanis valamennyien sikeres záróvizsgát tettek a január 25-i elméleti próbatételen.

Tóth Róbert

Jól képzett falugondnokok segítik a kisfalvakban élőket (Fotó: M. K.)

A vármegyei önkormányzat törvényi feladatául szabták két évvel ezelőtt, hogy falu- és tanyagondnoki képzéseket valósítson meg, ezzel segítve a települési közösségek érintettjeinek szolgálatát. A falugondnokok ugyanis legfőképp a közszolgáltatások elérésében lehetnek a lakosok segítségére. A sok helyütt hiányzó intézmények, valamint a közlekedési nehézségek megoldása rendkívüli módon igényli az elméletben és gyakorlatban is jártas szakembereket. 

Az új ismereteknek és a terepgyakorlaton megszerzett tudásnak köszönhetően felkészült falugondnokok állnak szolgálatba a vármegye különböző pontjain. Az alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátásától kezdve, a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel, helyi közösségekkel való kapcsolattartáson át, a különböző élethelyzetekből adódó problémák megoldásáig mindenben kompetens gondnokokkal gazdagodnak az ezer lakosnál kisebb települések közösségei. 

Az előbb említetteken túl fontos szerepük van egy hiánypótló feladatban is: az emberi kapcsolatok ápolásában. Tavaly áprilisában összesen tizenkilenc – friss tanúsítványt szerző – falugondnok kezdte meg szolgálatát, míg a 2023. januári vizsgát követően további tizenhét szakember látja el a kisfalvakban élő embereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában