Was wir zu wissen glauben

2023.01.24. 20:00

Két berlini színész erősíti a DBU társulatát

Nyolcan is jelentkeztek a színház felhívására. Tavaly májusban volt a meghallgatás. A társulat két új tagja a német fővárosban született, ugyanazon évben. Gyorsan beilleszkedtek a csapatba.

Szeri Árpád

Niklas Schüler és Dominik Spies a DBU két új színésze. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Rendhagyó főpróbát tartott tavaly december elején a a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola – Valéria Dienes Grundschule emeleti nagytermében a Deutsche Bühne Ungarn. A Was wir zu wissen glauben – Amit tudni vélünk – című, színházpedagógiai foglalkozással is egybekötött darabban két új társulati tag is bemutatkozott. Niklas Schüler és Dominik Spies több azonossággal rendelkezik: például mindketten ugyanazon évben születtek a német fővárosban. 

– Felszabadultak színész pozícióink és meghirdettük Magyarországon és német nyelvterületen két színész állást – mondta el lapunknak Lotz Katalin, a a Deutsche Bühne Ungarn igazgatója. – Összesen nyolcan jelentkeztek a két helyre. A meghallgatásokat tavaly májusban tartottuk és erre a két kollégára esett a választásunk. Nagyon gyorsan beilleszkedtek csapatunkba, erősítik a művészeti munka magas színvonalát.

Niklas Schüler 1993-ban született Berlinben. Érettségi után kertészmérnöki és tanári diplomát szerzett. Ezután mégis úgy döntött, hogy színész lesz. Ezért 2018-ban úgy döntött, hogy tanulmányait a Zinnowitz városában található Theaterakademie Vorpommern – Előpomerániai Színházi Akadémia – falai között folytatja. Az intézményben mások mellett Bogdan Koca lengyel színésszel, Stephan Bruckmeier osztrák rendezővel és Paul Sonderegger ugyancsak osztrák színésszel és rendezővel dolgozott együtt. Már a képzés alatt is saját produkciókat és filmes projekteket rendezett. Tavaly októbere óta tagja a Deutsche Bühne Ungarn társulatának. A csatlakozásban vonzotta, hogy külföldön élhet és belülről ismerhet meg egy új kultúrát.

Dominik Spies ugyancsak 1993-ban született Berlinben. Már iskolai éveiben Marburgban, az ottani ifjúsági színházban, valamint nagyszínházi produkciókban statisztált. A középiskola elvégzése után a Theaterakademie Vorpommern fogadta, itt kezdte el a színészképzést, amit 2022-ben fejezett be. A színjátszás mellett másik kedvence a történeteket írása. A 2022|23-as évad óta állandó tagja a Magyaroszági Német Színház társulatának.  Hogy miért éppen Szekszárd? „A DBU is keresett és én is kerestem. Megtaláltuk egymást” – válaszolt a kérdésre.

A Was wir zu wissen glauben – Amit tudni vélünk – című darab egyébként azóta a DBU repertoárját képezi és középiskolák meg is rendelhetik. Érdemes, mert nagyon sok tanulsággal szolgál főleg a fiatalabb korosztály számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában