Beszélgetés

2023.01.26. 15:58

Ódor János elfogadta Terry Jones meghívását

A vármegye számos helyszínén vezényelt le ásatásokat, különleges leletek tömegét feltárva. Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója volt a TEOL.hu legutóbbi podcast vendége. A múzeum igazgatóval készült beszélgetést péntek kora estétől hallgathatja meg csatornánkon..

Szeri Árpád

Ódor János Gáborral beszélgetett Szeri Árpád. Fotó: Mártonfai Dénes

Ha valakit kiváltképp érdekelnek Tolna vármegye Honfoglalás- és kora Árpád-kori töredéknépei, akkor jó helyen kopogtat Ódor János ajtaján. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója ugyanis népvándorlás korának szakértője, de olyan alapossággal, hogy tudástárába a több mint ezer éve élt eleink fonás és szövés technikája is gond nélkül belefér. A megye számos helyszínén vezényelt le ásatásokat, különleges leletek tömegét feltárva.

Az intézmény vezetője kedveli a kvízjátékot is, egy ilyen jellegű, népszerű televíziós játékban ötmillió forintot nyert.

Életének egyik legkülönlegesebb és legemlékezetesebb epizódját azonban tizenhárom évvel ezelőtti angliai útján könyvelhette el. A britföldi kiruccanás megkoronázásaként a Kerekasztal lovagjainak egyikével, Sir Bedevere-rel sörözött egy londoni pubban. Sir Bedevere egyébként nem más, mint a legendás Monty Python egykori, a Gyalog-galopp című filmben is szereplő tagja, Terry Jones. A világszerte ismert személyiség egy szekszárdi látogatást követően hívta meg Ódor Jánost nemcsak a londoni kocsmába, hanem saját házába is.

Erről a találkozásról, mely évekig tartó levelezést is eredményezett, nem született Ódor János tollából novella. Nincs kizárva, hogy egyszer napvilágot lát ez a mű is, hiszen a múzeum igazgatója több alkalommal is jelentkezett már irodalmi lapokban írásaival. A teol.hu podcast újabb, sokoldalú vendégének tehát lesz miről beszélnie következő műsorban.

A Teol.hu podcast csatorna korábbi felvételei ide kattintva bármikor meghallgathatók. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában