Különleges nap

2023.01.31. 20:00

Ünnepélyes eskütétel után magyar állampolgár lett

Bayantsogt Uranchimeg mongol származású. Új honfitársunkként Máté Szabolcs, Hőgyész polgármestere köszöntötte, majd átadta neki a honosítást és a magyar állampolgárságot igazoló okiratokat.

Brunner Mónika

– Hivatalunkban az első állampolgársági eskütétel. Sokunknak ismerős lehet Hőgyészről új honfitársunk, Bayantsogt Uranchimeg. Fogadjuk szeretettel – írta Máté Szabolcs polgármester a közösségi oldalán. 

Hivatalos, ünnepélyes ceremónián fogadta be hazánk új állampolgárát. Fotó: beküldött kép

Az állampolgársági eskü a közelmúltban zajlott le, új honfitársunk honosítással és ünnepélyes eskütétellel lett magyar állampolgár. A hőgyészi önkormányzat nevében elsőként köszöntötte őt a polgármester a különleges napon, és adta át számára a hivatalos iratokat. 

– A kislányom hat éves volt, amikor Magyarországra érkeztünk 2000-ben – mondta a magyar állampolgárságot kapott mongol hölgy édesanyja, aki a hőgyészi varrodában dolgozik. Hozzátette: lánya hazánkban végezte el az iskolákat, itt vannak a barátai, minden Magyarországhoz köti, jelenleg Budapesten él. Szeretik Hőgyészt, 2003 óta élnek a településen. Mongólia fővárosából, Ulánbátorból érkeztek hozzánk. 

Győri Balázs ruházati cégvezető lapunknak elmondta, hogy a mongolok még a kétezres évek elején érkeztek Hőgyészre, a varrodába dolgozni, amikor az akkori cégtulajdonosok külföldi dolgozókat kerestek. A munkavállalási engedélyüket megkapták, és Tolna vármegyében Hőgyész mellett Felsőnyéken, Iregszemcsén, de más vármegyékben is letelepedtek, a cég varrodáiban dolgoztak. Jelenleg leginkább sportruhákat és munkaruhákat készítenek. 

Hozzátette, hogy a mongolok Hőgyészen a családtagjaikkal együtt mintegy harmincan vannak. A legnagyobb számban 2002-2003-ban képviselték magukat, akkor körülbelül száz-százhuszan éltek a településen. Elmondta, hogy a mongol munkavállalókra jellemző a szorgalom, minden egyes munkafolyamatot meg akarnak tanulni, és nagyon akarnak dolgozni. Azokhoz a magyarokhoz hasonlította őket, akik Németországban vállalnak munkát. Hozzátette: a mongolok mélységesen tisztelik az idősebbeket, náluk ez hagyomány, barátságosak, kedvesek, nyitottak. 

Szeresse hazánkat 

Máté Szabolcs, Hőgyész polgármester köszöntő beszédében arra kérte új honfitársunkat, szeresse hazánkat, de méltó gyermeke maradjon az előzőnek is.Kívánom, hogy váljanak valóra mindazok az elképzelések és vágyak, amiért országunkat új hazájának választotta. Magyarnak lenni bármilyen nehéz, mégiscsak jó és megnyugtató számunkra. Esküjét megtartva legyen a magyar haza becsületes polgára, szolgálja népünk javát, a társadalom és saját boldogulását – mondta a településvezető. Hozzátette, hogy Hőgyész egy ország részét jelenti, ahol kicsiben minden megtalálható, ami ránk, magyarokra jellemző: a munka- és családszeretet, más népek megbecsülése, a magyaros vendégszeretet. Ez a község is küzd azért, hogy épüljön, szépüljön. Mindannyiunkra vár a feladat, hogy jó munkával, hittel és reménnyel nézzünk a jövőbe. 

Lapunk megtudta, hogy Hőgyészen mexikói családok is élnek, ők korábban mexikói éttermet üzemeltettek a településen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában