Tudományos konferencia

2023.02.25. 19:59

Garay-s diák is továbbjutott a döntőbe

Két napos rendezvénynek adott otthont a hétvégén a Szekszárdi Garay János Gimnázium. Február 24-én pénteken és február 25-én szombaton hét szekcióban zajlott a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-Medencei Humán- és Társadalomtudományi Tematikus Konferenciája.

Farkas Eszter

A konferenciára közel ötven diák érkezett Szekszárdra a Kárpát-medence különböző részeiről. Pénteken és szombaton összesen hét szekcióban mutatták be kutatómunkájukat.

 – Pénteken az első szekció három tudományágat: a társadalomtudományokat, a szociológiát és pszichológiát ölelte fel – tájékoztatta lapunkat Huszárik Imre, a gimnázium igazgatóhelyettese, majd hozzátette: a pályaművekkel nem helyezést értek el a diákok, hanem a következő gödöllői fordulóra – ami már a döntő lesz – juthattak tovább. Ez szintén két napos rendezvény lesz, március harmincegyedikén és április elsején zajlik majd.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a gimnázium egyik végzős tanulója, Szalai Bálint is tovább jutott a következő fordulóra. Bálint a család- és életpályakutatás szekcióban indult, felkészítője Nagy László történelemtanár volt.

Pénteken pszichológia, humántudományok (irodalom, kommunikáció és nyelvészet), valamint kutatási terv tömb szekcióban mutathatták be a diákok pályaműveiket. Szombaton pedig helytörténet, család- és életpályakutatás, valamint történelem, néprajz és kultúrtörténet témakörben adták elő kutatásaikat.

– Huszonegy tagú zsűri vett részt a versenyen, mivel minden szekciót hárman bíráltak. Az ötven diák mintegy negyven pályaművet mutatott be, mivel volt, ahol ketten is dolgoztak egy kutatáson. Körülbelül a mezőny fele jutott tovább a következő fordulóra.

A tematikus konferenciák három helyszínen zajlottak. Az Élet- és környezettudományi Tematikus Konferenciát a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban február 3-4-én, a Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferenciát a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnáziumban február 17-18-án, és a Humán- és társadalomtudományi Tematikus Konferenciát pedig a Garay János Gimnáziumban rendezték meg.

A Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciája döntőjének tervezett helyszíne a gödöllői Premontrei Iskolaközpont, a megmérettetést március 31-én és április 1-én tartják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában