Civil Gála

2023.02.03. 14:00

Hosszú évek óta pezsgő civil élet jellemzi a közösséget

A kulturális örökség megóvása, az ismeretterjesztés, az idősek gondozása, hagyományaink ápolása, állatvédelem. A civilek felelősségteljes, önkéntes munkája teszi teljessé a mindennapjainkat.

Varga Szilvia

Hagyományos civilek napi ünnepséget tartott a több mint száz szervezetet számláló közösség Dombóváron. (Fotó: M. K.)

A civil szervezetek szolgáltatásait több ezren veszik igénybe nap mint nap. Nélkülük az intézményekre, az önkormányzatokra, a kormányra sokkal több feladat hárulna. 

A hagyományos civilek napi ünnepséget február 2-án tartotta a több mint száz szervezetet számláló közösség Dombóváron. A 2021-ben alakult Dombóvári Civil Szövetség határozott úgy, hogy a Civil Naphoz kapcsolódó Civil Gálán adja át az elismeréseket. Takács Istvánné, Nyári Éva és a Dombóvári Székely Kör vehetett át az emlékplakettet és oklevelet 2023-ban. A díjakat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős álltamtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Pintér Szilárd polgármester és Tóth Zoltán Civil Tanácsnok adták át. Az eseményre elfogadta a meghívást a Tolna Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetősége, valamint Szabó Csaba, a Dombóvári Sportszövetség elnöke is.

Hosszú Sándor Gergely, a Dombóvári Civil Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az együttműködés kiemelkedő és figyelemre méltó Dombóváron a civil-, a sport szervezetek, az önkormányzatok és intézmények között. Ebben a szellemiségben kezdték el 2023-ban szervezni a Szív Egyesületek Országos Találkozóját, melynek sikerességéhez óriási összefogásra lesz szükség, minden dombóvári civilre számítanak.

– A lassan egy éve zajló háború újból nem várt helyzetet teremtett idehaza és a Kárpát-medencében egyaránt. Az önkéntesség és az önzetlen segítségnyújtás ismét új értelmet nyert, akárcsak a covid járvány idején. Akkor és most is nemzeti közösségünk erejére kell építenünk! Arra az évezredes értékre, amelyet tűzőn, vízen át védenie kell minden magyarnak, éljen bárhol a világon. Ez az érték a mi nemzeti kincsünk. Örökségül kaptuk, kötelességünk megőrizni és továbbadni – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős álltamtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte.

A rendezvény különlegessége volt, hogy mindhárom díjazottnak meglepetéssel készültek a szervezők. Takács Istvánné több évtizedes értékteremtő, értékmegőrző- és átadó, továbbá közösségépítő tevékenysége elismeréseként részesült a Dombóvári Civil díj elismerésben. Marika nénit Márai Sándor szavaival Kőszegi Csaba Valér köszöntötte.

Nyári Éva közösségfejlesztő munkájáért, a népi kultúra életben tartásáért, a hagyományok továbbadásáért, a népzene, a néptánc életben tartásásért végzett fáradhatatlan, több évtizedes munkája elismeréseként vehette át az elismerést. A tanárnőt a Kapos Táncegyüttes jelenlegi táncosai lepték meg, mutatták be szatmári táncukat.

A Dombóvári Székely Kör tagjai a város civil társadalmában az elsők között élik közösségépítő civil létüket. Legfontosabb céljuk a székely hagyományok megismertetése, régi szokások felelevenítése tagságuk és a városban élő székely hagyományokat kedvelők számára, s átadni a jövő generációjának mindazt a tudást, amelyre szert tettek. A szervezet képviseletében Horváth Józsefné elnök vette át a kitüntetést. Az ünnepség zárásaként Kosnás Árpád és családja köszöntötte a Székely Kört és valamennyi díjazottat bukovinai táncokkal.

A gálán közreműködött Pallos Gréta, Horváthné Tadics Viktória, Papp Bence, Kovács Hunor Zsolt, Fenyvesi-Hilbert Henriett és Bódis Péterné, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium és a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és pedagógusai, illetve Sántor Edéné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában