Disznóvágás

2023.02.18. 17:00

Két erős csapat mérkőzött meg a 7. Szentgáli Böllérversenyen

A 7. Szentgáli Böllérversenyen két százharminc kilós felsőnánai illetőségű disznót kábítottak el, majd szúrtak le szombat reggel hét óra tájban a Szentgálszőlőhegyért Egyesület és a szekszárdi Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület csapatainak a tagjai. Mindkét csapat rénfán orjára bontotta a sertéseket.

Brunner Mónika

Disznóbúcsúztató elnevezéssel kezdődött el a 7. Szentgáli Böllérverseny február tizennyolcadikán Szentgálszőlőhegyen, az egyesület közösségi házában.

Fotó: Kiss Albert

Szentgálszőlőhegy Zombához tartozó zsákfalu, mintegy százan élnek itt, és körülbelül ötvenen alkotják azt a csapatot, akiknek legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy szépítsék és élhetővé tegyék a falut. Büszkék arra, hogy Szentgálszőlőhegy nem fogyó, hanem növekvő falu, az itt élő fiatalok viszik tovább a szülői házakat, ezért náluk nincsenek eladó házak. 

A szombati disznóvágás munkálatait háromtagú zsűri felügyelte, a zsűritagok pontozták a sertések tisztítását, bontását, a sonka lekerekítését, a csapatmunkát. A pontozás tízes skálán történt, ahol az "egy" a nem elfogadható, a "tíz" pedig a kiváló kivitelezést jelölte. 

A szentgálszőlőhegyi csapat főböllére: Takács István főállású nyomdász, a zsákfalu böllére. A Szőlő-Szem csapat főböllére: Sárréti István nyugdíjas-hentes. Mindkettejüknek körülbelül húsz-húsz főből álló aktív csapatuk volt.  

A két csapat tagjai pontosan, szervezetten, gyorsan dolgoztak, a lehető legjobb tudásuk szerint végezték el a részfeladataikat. 

A hivatalos megnyitó reggel tíz órakor vette kezdetét zsíroskenyérrel, pálinkával, forralt borral, addigra Scheidler Antal mezőőr frissen sütött lángosaiból már nem maradt. 

A Szőlő-Szem egyesület a szekszárdi tanyagazdákat fogja össze, így bőven akadt szekszárdi pálinkákból, borokból. A szentgálszőlőhegyieknél a pálinkafőzés dívik, így ott több volt a pálinka, de a zombai Misóczki Pince által felajánlott borok is elérhetők voltak a böllérversenyen. 

A disznók feldolgozása után a zsűri pontozta az elkészült pecsenyéket, a hurkát, a kolbászt, a töltött káposztát és az orjalevest. A két csapat egyenként összesen nyolcvan pontot tudott szerezni. 

Fotó: Kiss Albert

Lapunk megtudta, hogy a szentgálszőlőhegyiek egyszerűbben fűszerezik a kolbászt-hurkát, a Szőlő-Szem egyesületi tagok pedig különlegesebb fűszerkeverékeket használnak. 

A zsűri elnöke: Pataki Rezső, a Személy-, Vagyonvédelmi- és Magánnyomozói Szakmai Kamara Tolna vármegyei elnöke. A zsűritagok: Balogh Adrienn szakértő Szekszárdról és Torma Ferenc szakértő Budaörsről.

A Disznótoros kóstoló délután egy órakor kezdődött, az azt követő tombolasorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára. A böllérverseny eredményhirdetését délután négy órakor tartották. 

Megválasztották 2023 Böllérkirályát, ő Takács István, a Szentgálszőlőhegyért Egyesült böllére. Kolbászkirályt is avattak, ő Balogh Péter, a  Szentgálszőlőhegyért Egyesülettől. A Legjobb étel címet a Szőlő-Szem egyesület tagja, dr. Buda Bernadett orja levese nyerte el. A Legjobb csapat címet idén a szentgálszőlőhegyiek nyerték el. 

Baloghné Gaál Zsófia főszervező lapunknak elmondta, hogy a Szentgáli Böllérversennyel néhai Balogh Lászlóra, a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület egykori elnökére is emlékeztek, aki az első verseny ötletgazdája-megvalósítója volt. Neki köszönhetően tért vissza a disznóvágás szeretete Szentgálszőlőhegyre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában