Partnertelepülések

2023.02.11. 17:45

Nem a disznó vándorol

Nem a disznó vándorol, hanem a disznót vágók, településről településre, Európában. A németországi Schlitz, a magyarországi Bogyiszló, a vajdasági Törökfalu, továbbá az erdélyi Csernáton és Csíkcsicsó.

Wessely Gábor

Lovas kocsin viszik a feldolgozandó disznót (Fotó: Nemes András)

Öt partnertelepülés, melyek delegáltjai minden esztendőben – a covidos kényszerszünetet leszámítva – találkoznak egy kis gasztonómiai programon.

Az idén a helyszín Csernáton volt. A schlitziek nem tudtak részt venni, a többiek, a kialakult szokásoknak megfelelően kaptak egy-egy disznót, melyet saját hagyományaik szerint dolgozhattak fel. Kóstolni, besegíteni, egymástól tanulni szabad!

A hét tagú bogyiszlói küldöttséget a polgármester, Tóth István vezette. Mindenki aktívan részt vett a munkában, ezért is jött létre ez a program: az emberek megmozgatása céljából.

Tóth István polgármester a pörzsölővel (Fotó: Nemes András)

‒ Amikor eljöttek a partnerek a bogyiszlói falunapra – emlékszik vissza a polgármester – csak ültek, nézték a műsort, és néha bizony unatkoztak is. Nem elegyedtek szóba, nem ismerkedtek. Rájöttünk, hogy ha van mit csinálni, az közelebb hoz bennünket egymáshoz. Így kezdődött a dolog.

Esetenként 150-200 személyt is megmozgat ez az esemény. A résztvevők többsége természetesen a helybeliek közül kerül ki.

A disznókat lovas kocsin szállították a feldolgozás helyszínére. Ilyenkor a szétszedést, darabolását, az ízesítést és töltést minden csapat a saját ízlése szerint végzi. De közös munka is van. Jól megértik egymást, régi a barátság. Kétszer már mindenki volt házigazda, most futják a harmadik kört. Bogyiszlóé legközelebb 2026-ban lesz a rendezés joga.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában