Tamási

2023.02.04. 11:30

Takarékossági lépésekről és díjemelésről is döntött a testület

Tizenhét napirendi pontot tárgyalt az önkormányzat képviselőtestülete Tamásiban, a városháza dísztermében szerdán összehívott ülésén.

Gazsó Rita

A grémium két díjemelésről és takarékossági intézkedésekről, valamint a Kossuth tér közlekedésbiztonsági áttervezésének vázlatterveiről döntött. A parkolási díj emelkedése volt az egyik fontos döntés a szerdai ülésen, amelyik ennek megfelelően az eddigi 240 forintos óránkénti összegről 300 forintra emelkedett. Mint elhangzott, a Spar környékén egy órahosszára továbbra is ingyenes marad a várakozás, mindössze nullás parkolójegyet kell hozzá váltani. A havi pakolóbérlet ára a korábbi 6000 forint helyett 7500-ra, az éves bérlet 60 ezerről 70 ezer forintra nőtt, míg az üzlettulajdonosok, vállalkozók számára kitalált kedvezményes bérlet vásárlása havonta 4500-ról 5500 forintra, évente pedig 45 ezer forintról 50 ezerre emelkedett. Szintén változott a bölcsődei térítési díjak összege: a napi hozzájárulás 400 forintról 600-ra nőtt az intézményben, amely csaknem száz százalékos kihasználtsággal, öt csoporttal, vagyis mintegy ötven gyerekkel működik. 

Ülésezik Tamási város közgyűlése (Fotó: G. R.)

Döntött a testület a közvilágítás energiatakarékosság idején alkalmazott működéséről is: utcánként és forgalmi rend szerint részletesen szabályozták a világítás erősségét. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ország egyik legkorszerűbb közvilágítási rendszerével büszkélkedhetünk, amely egyebek mellett azt takarja, hogy lámpatestenként változtatható a fényerő – mondta Porga Ferenc polgármester az ülést követően. Hozzátette, ennek segítségével három kategóriába osztották a város utcáit. A nagyobb kereszteződéseknél, a forgalmasabb útszakaszok környékén értelemszerűen marad a százszázalékos fényerő. Egyes utcáknál, mint  például a Honvéd vagy a Rákóczi utcában folyamatosan hatvanszázalékos intenzitással világítanak a lámpák. A legtöbb helyen azonban napszakonként változik majd a közvilágítás 40 és 65 százalék között, a fényviszonyok és a forgalmasabb napszakok függvényében. 

A városháza tervezett korszerűsítéséhez kapcsolódóan megkezdődtek a Kossuth tér és a Szabadság utca közlekedéstervezési feladatai is. A szerdai ülést megelőzően a tervezőiroda munkatársai a pénzügyi és városfejlesztési bizottság előtt ismertették elkészült terveiket, amelyekből a bizottság tagjai tettek javaslatot a legalkalmasabbnak tűnő tervvázlatok elfogadására. Porga Ferenctől megtudtuk, a tervek elkészültét követően a nyilvánosság is megismerheti majd azokat.

Modern, élhető közintézményt hoznának létre (Beküldött fotó)

Mint mondta, a 90-es évek vége óta nem nyúltak hozzá a város történelmi főteréhez, amelyet közlekedésbiztonsági okok miatt vált szükségessé újratervezni. Ahogy az intelligens városháza elkészült tervein is látható, a jelenlegi homlokzatot jelentősen átalakítanák, a főbejáratot áthelyeznék a Kossuth tér irányába. A változások érintenék a polgármesteri hivatal melletti parkolót, amely helyett a gesztenyesoron, a meglévők mellett alakítanának ki további parkolóhelyeket, a korábbi terület pedig innentől közösségi térként funkcionálna, amely folytatódna az áruház előtti részen. Hozzátette: a gyönyörű gesztenyefákat és platánfasorukat nem érinté a változás, azokat természetesen megtartanák, hiszen ez a város ékessége.

Folytatódik a Tamási Gyógyfürdő helyreállítását megcélzó tervezési feladatok előkészítése. Miként a polgármester beszámolt róla, a gyógyfürdő a város birtokába került, jelenleg a felújításához szükséges közbeszerzési eljárás kidolgozása zajlik, amelyhez készülnek a szakági tervek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában