Teol.hu videó

2023.03.22. 17:30

A víz az élet alapja, a földi lét elképzelhetetlen nélküle, vigyázzunk rá! (videó)

Március 22-e, a Víz Világnapja, ebből az alkalomból több településen is felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szerepet játszik az életünkben az egészséges víz, amely az élet alapja.

Mauthner Ilona

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt-hez tartozó szennyvíztisztító teleppel ismerkedtek a szekszárdi diákok

Fotó: Denes Martonfai

Szekszárdon 120 diákot Fogadott az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt-hez tartozó szennyvíztisztító telep. A diákoknak elmagyarázták a szakemberek, hogyan lehet megtisztítani a szennyvizet és újra hasznosítani. A palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikumban és Szakképző iskola könyvtárában kiállítás nyílt a diákok képeiből, mely az ünnephez kapcsolódik. A rendezvény színvonalát emelte, hogy két diák is – Kovács Kinga és Flóris Pál – a témához illő verset mondott. A kiállítást Posztós András kollégiumvezető nyitotta meg.

Bonyhádon a Völgységi Múzeumban emlékeztek meg a Víz Világnapjáról. Délelőtt játékos ismeretterjesztésen vettek részt az általános iskolások, délután pedig tudománynépszerűsítő előadásokat tartottak, dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens a klímaváltozás hatásáról, Elblinger Ferenc környezetkutató, fizika tanár pedig a vízszabályozás történetéről tartott előadást.

A Víz Világnapjára épül a Paksi Napsugár Óvoda Eötvös utcai tagóvodájának egész heti programja. Március 20-án, hétfőn a Dunából vettek vízmintát a gyerekek, ezt kedden meg is vizsgálták az óvodában. Emellett vízi élőlényekkel ismerkednek, kísérleteket végeznek az óvónők közreműködésével. A tagóvoda a környezettudatosságot és a tapasztalati nevelést helyezi előtérbe, ez tükröződik ezekben a foglalkozásokban is. 

A gyerekek egyebek mellett a víz fontosságával, halmazállapotváltozásával ismerkednek, növényt festenek, de az óvónők a zenés-táncos foglalkozásokba is beépítették a Víz Világnapjának tematikáját. A szülők is részt vettek a programban, akik gyermekeikkel együtt otthon készítették el az óvoda udvarán látható installációt.

A víz az élet alapja. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle. Az emberi test tömegének több mint felét adja. 

Csak a megyeszékhelyen évente száz tonna PET-palackos ásványvizet vásárol a lakosság. A fogyasztók száztíz-százötven forintot költenek egy liter palackos vízre, holott a csapvíz ára a szennyvízkezelés árával együtt is egy forint alatt marad. De más előnyei is vannak.

Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap huszonnégy órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok sokféle különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá nap mint nap.

Ne pocsékoljuk a csapvizet

A csapvíz fogyasztásának környezetvédelmi hatása is van, hiszen a PET-palackokat össze kell gyűjteni, szeméttelepre szállítani, a műanyag az élővizekbe is bekerülhet. A csapvíz minden olyan összetevőt tartalmaz, amelyre a szervezetnek szüksége van, míg némely palackozott vizet bizonyos betegségben szenvedőknek nem tanácsos fogyasztani.  Nem csoda tehát, hogy egyre többen isszák a vezetékes vizet.

Az E.R.Ö.V. Zrt. egyébként ötvenegy településen szolgáltat, ahol igyekeznek felhívni a figyelmet a csapvíz fogyasztásának fontosságára. A szemléletformálás fő célja, hogy a csapvizet ne pocsékoljuk, a vizeinket ne szennyezzük. Így nemcsak a pénztárcánkat, de bolygónkat és egészségünket is védjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában