Teol.hu videó

2023.03.20. 19:30

Pisztolyt fogott a Sióból, érkeztek is a rend őrei (VIDEÓVAL)

Néha a mágnes horgászat is hozhat különlegességeket a felszínre. A harci fiatal először egy vágó eszközt emelt ki a vízből. Azután egy lőfegyver szegeződött rá. Csodálkoztak a rendőrök.

Szeri Árpád

Miképp kerül egy pisztoly a folyóba? A krimi filmek kedvelői tudják a választ: általában a tettes szabadul meg így súlyos bűncselekménye elkövetésekor használt lőfegyverétől. A pisztoly azután akár évtizedekig lapulhat a meder alján, míg szét nem marja a rozsda, avagy esetleg, valami különleges véletlen folytán elő nem kerül.

Rajna Zsolt és a második fogás (Fotó: Makovics K.)

Rajna Zsolt soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd egy fegyver szegeződik rá. A harci fiatal, az egyik ismert, Szekszárdon található cég CNC gépkezelője, szabad idejében mágnes horgászattal foglalkozik. Ezen hobbi űzéséhez – szemben a fémdetektoros kereséssel – nincs szükség engedélyre. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vízből kihúzott régészeti leletet ne kellene átadni a múzeumnak.

– Tavaly nyáron vettem egy száznyolcvan kilogramm tartóerejű mágnest – idézte fel a kezdeti lépéseket Rajna Zsolt. – A Sió palánki hídjánál avattam fel, és őszintén szólva, nem nagy sikerrel. Hiszen rozsdás szögeken és hasonló apró vas tárgyakon kívül semmi mást nem fogtam. Ez így ment egy ideig. Két hónap elteltével úgy döntöttem, hogy erősebb mágnest szerzek be.

A harmincezer forintba kerülő, Bulldog nevet viselő alkalmatosság már kétszázötven kilogramm tartó erővel rendelkezett. Meg is hálálta a vásárlást: a számolatlanul összeszedett horgász szerelékek után egy igazi kincs, egy viszonylag jó állapotú, fa nyéllel is rendelkező machete tapadt a zsinórra erősített, medret pásztázó mágnesre. Ez az eredetileg Dél-Amerikából ideszármazott nádvágó eszköz azóta – megtisztított, fényezett állapotban – Rajna Zsolt szobájának egyik ékessége.

Ám az igazi meglepetés ezután következett. 

– Március 15-én délután három óra körül kimentem szokásos helyemre, a Sió-partra – mesélte el különleges kalandját. – Bulldogot a vízbe dobtam és utána kiemeltem a rá tapadt vas tárgyakat. Mindössze néhány lópatkó és hasonló méretű zsákmány gyarapította fogási naplómat. Már éppen indultam volna haza, amikor még egyszer, utoljára adtam magamnak egy esélyt. Húztam ki Bulldogot és azt láttam, hogy egy rozsdás pisztoly lóg a mágnesen. Meglepődtem nagyon. Azután pedig tettem, ami ilyenkor előírás: hívtam a rendőrséget. Jöttek is, tanakodtak és telefonálgattak egy ideig, majd a fővárosból érkezett honvédségi egység vette kezelésbe és rendezte az ügyet.

A pisztoly egyébként, mint azt a Facebook Mágnes Horgászat Official-csoport szakértő tagjai megállapították, egy Steyr M1912 típusú félautomata pisztoly. Ezt – idézzük a Wikipédiát – „1911-ben az osztrák Steyr Mannlicher cég fejlesztett ki Karel Krnka vezetésével a Roth–Steyr M1907 mechanizmusa alapján. A Császári és Királyi Hadsereg részére fejlesztették ki, 1912-ben rendszeresítették M1912 névvel. A fegyvert a Wehrmachtnál is rendszeresítették és szolgálatban állt a második világháború végéig.”

A történetnek egyébként nincs vége, sőt, még különlegesebb fordulattal folytatódott. Két nappal később Rajna Zsolt ugyancsak a Sió-partján horgászott mágnessel, de ez alkalommal néhány fotó kedvéért: Makovics Kornél, lapunk fotóriportere számára bemutatva, hogy miként, milyen szakmai fogások alkalmazásával műveli ezt a szabadidős tevékenységet. Az egyik húzásnál, hihetetlen, de igaz, újabb pisztoly került Bulldog jóvoltából a felszínre. A történelem megismételte önmagát, hamarosan újfent a helyszínre érkeztek a rendőrök, majd jött a fővárosi egység. 

– Kaptam tőlük néhány csodálkozó megjegyzést – ismertette a reakciókat Rajna Zsolt. – Mindenesetre folytatom a fémhorgászatot, nyáron felkeresem a Dunát is. De nem bánnám, ha csakis olyan tárgyakat fognék ki, melyekhez nem kell hatóság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában