Interjú

2023.03.30. 12:50

Novák Katalin: az édesanyák egy jobb világot akarnak

Háború van a szomszédunkban, nem készülhettünk rá, s bármelyik pillanatban elérhet bennünket is! Mi ezt nem szeretnénk! Mi, édesanyák békét, egy jobb világot akarunk – mondta Novák Katalin. A köztársasági elnök zsúfolt, ám tartalmas és tapasztalatokban gazdag programot bonyolított le Somogy Vármegyében. A kétnapos látogatás végén nyilatkozott a Somogyi Hírlapnak.

LENGYEL JÁNOS

Novák Katalin: "A konfliktusok kezelésében a női tapasztalat hasznos lehet." (Fotó: Németh Levente)

– Ellentmondásos,  kiszámíthatatlan világot élünk. Milyen ez az új helyzet a nők szemével? – kérdeztük Novák Katalint.
– Háború van, s ez felülír szinte mindent – mondta a köztársasági elnök. – Bő egy évvel ezelőtt senki nem számított rá, hogy a szomszédunkban dörögnek majd a fegyverek, emberek halnak meg, köztük kárpátaljaiak is. Nekünk ki kell maradnunk ebből a háborúból, s ezért mindent megteszünk. Így gondolja ezt az ország vezetése, és így gondolják a magyar emberek. Mi nem fogjuk a magyar édesanyák, édesapák gyermekeit, a nagyanyáink, nagyapáink unokáit a frontra küldeni. Békét akarunk, azért is, mert nagyon közel kerültünk egy világháború küszöbéhez. Emellett még itt van számos kihívás, fenyegetés: a tömeges bevándorlásra, a világjárványokra, s azokra a gazdasági nehézségekre gondolok, amelyek gondot okoznak az energiaellátásban, s folyamatosan emelik az árakat. Aggódni kell az egészségért, a családtagokért, s az értékeinkért is, amelyeket némelyek megkérdőjeleznek, gondoljunk csak a családra, a nemzeti kultúránkra, a kereszténységünkre, az identitásunkra.

– Mi többet tudnak tenni most, ebben a helyzetben a hölgyek, akiknek a legnagyobb nehézségek idején is van egy-egy jó megérzésük?
– Semmiképpen nem állítanám szembe a nőket és a férfiakat, hiszen mi együtt vagyunk képesek arra, hogy megoldjuk a nehéz helyzeteket. Igaz, hogy mi, nők valóban másként nézzük és másként is látjuk a világot! S talán másként is érezzük! Látunk olyan lehetőségeket is, amelyek egy férfi számára nem nyilvánvalók. A megoldásaink is gyakran mások. A konfliktusok kezelésében számos női tapasztalat hasznos lehet. Mondják, hogy két ember között a legrövidebb út egy mosoly. Ahogy Teréz anya fogalmazott: a béke egy mosollyal kezdődik! Ha bizalommal, megértéssel tekintünk a másikra, könnyebb megtalálni a közös hangot, a közös utat. Ha figyelünk a másikra, az közelebb vihet nemcsak a megértéshez, hanem a megoldáshoz is. S ha pedig egy nő édesanya is, akkor a családban nap, mint nap egyeztet, szervez, összehangol, megoldást keres, reagál a váratlan dolgokra. Szóval néha kézbe kell vennünk a dolgokat! Mi, nők annyi erőt kaptunk az Úristentől, hogy elbírjunk a feladatokkal.

A teljes interjú a sonline.hu hírportálon, ide kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában