Teol.hu videó

2023.04.14. 20:00

Döntöttek: Szekszárdi Ügyvédi Kamara néven működnek tovább (videó)

Ügyvédek tanácskoztak pénteken délután Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának előadótermében, ahol a Tolna Megyei Ügyvédi Kamara tartotta éves közgyűlését.

Szepesi László

dr. Havasi Dezső és Dr. Szabó Tamás

Fotó: Denes Martonfai

Dr. Szabó Tamásnak, a kamara múlt év decemberében megválasztott elnökének megnyitóját, köszöntőjét követően dr. Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara másfél hónappal ezelőtt megválasztott új elnöke beszélt a szervezet előtt álló feladatokról.

Tájékoztatóját azzal kezdte, ez az első megyei közgyűlés, amelyen elnökként részt vesz, s számára öröm, hogy erre itt került sor, mert kicsit hazajött. Ugyanis dombóvári diák volt, s az akkor Gőgös Ignác Gimnáziumban végezve tanult tovább a pécsi egyetemen. Szólt arról, hogy az országos kamara szolgáltatásként segíti majd tagjait, hogy a rengeteg új jogszabály, módosítás tengerében jól eligazodjanak. Követik a jogalkotás folyamatát, szándékuk részt venni véleményüket is közölve az előkészítésében, majd a kihirdetett jogszabályok megismertetésében. 

Figyelem felhívással, jogi összefoglalókkal, iránymutatással segítenék a munkát. Elmondta azt is, jövőre a jogtár hozzáférését díjtalanul biztosítják az ügyvédeknek, teszik ezt a digitális technika felhasználásával rendszeres kamarai hírlevélben, online módon. Később egy új, nagyon sok embert érintő feladatról, az elektronikus ingatlan-nyilvántartás elkészítéséről beszélt, amelyben az ügyvédek részvétele kötelező. Az, majd, ha elkészült, egyszerűbb, logikusabb lesz, mint a mostani.

A technika rohamosan fejlődése, a mesterséges intelligencia terjedése ellenére és mellett, az ügyfél bizalmát élvező, empatikus, a jogszabályokat pontosan ismerő ügyvédekre, akik a sok információból a megfelelő tanácsot megfogalmazzák, még sokáig, évszázadokon át szükség lesz – zárta beszédét a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

A közgyűlésen dr. Szabó Tamás a megválasztása óta eltelt négy hónapról adott számot, hangsúlyozva, hogy a régión belül a társkamarákkal nagyon szoros szövetséget alakítanak ki. Ezért hívták meg a kamara történetében először Dr. Leposa Mariannát a Pécsi Ügyvédi Kamara és Pongráczné dr. Csorba Évát, a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara elnökét.

A résztvevők egy névváltoztatásról is döntöttek: az 1958-ban megalakult szervezet hivatalos elnevezése mostantól Szekszárdi Ügyvédi Kamara. 

A közgyűlés zárása előtt egy díszoklevél átadására is sor került, a testület úgy döntött, a Tolna Megyei Ügyvédi Kamara korábbi elnökét, dr. Nőt Lászlót, aki majd másfél évtizeden át töltötte be ezt a tisztséget örökös tiszteletbeli elnöki címmel ruházza fel, s most átadták az erről szóló dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában