Hajdan

2024.05.14. 11:22

Azt hazudta, hogy kirabolták, miközben sikkasztott

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

130 ÉVE Múlt héten kezdették meg az úgynevezett kis megyeház lebontását, s egyúttal elpusztítják a nagy megyeházából átvezető „sóhajok hidját“ is, melyen a halálra ítéltek utolsó útjokat tették meg a vesztőhelyre. A kis megyeház területén Nagy János szegzárdi kir. közjegyző a bemutatott terv szerint csinos nyolcz szobából és szükséges mellékhelyiségekből álló földszintes épületet emeltet. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 6.)

130 ÉVE A kis-székelyi r. kath. községben az egyesült protestánsok, kik oda Nagy- Székelyből és Szentlőrinczről telepedtek le, április 29-én megható ünnepet ültek. Akkor szentelték föl az egyesült protestánsok harangját. Nagy-Székely, Szentlőrincz igen nagy számmal volt ott képviselve, ott voltak az uzdborjádi földbirtokos urak is mind és a k.-székelyi r. katholiksok és zsidók nagy számmal. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 6.)

130 ÉVE Gótczy János báttaszéki kereskedő Szegzárdra küldötte egyik fuvarosát, hogy a nagytőzsdéből nagyobb mennyiségű dohányt hozzon, mely czélra 117 frtot adott át neki. A fuvarosnak nagyon nyomta az oldalát a szép summa pénzecske s egész úton azon törte a fejét, miképpen mehetne az át az ő tulajdonába. A sok fejtörés után, hallgatva a rossz szellem sugallatára, sajátkezűleg kivágta a kabátja zsebjót és csakhamar Szegzárdról hazahajtott, hol rimánkodva beszélte el küldőjének, hogy a szegzárdi piaczon ügyes zsebmetszők kezei közé került, kik kabátja zsebét felvágva, észrevétlenül megfosztották a 117 frttól. — Gótczy János a zavart előadás és a kabátnak ügyetlen bevágásából rögtön arra a gyanúra jutott, hogy a fuvaros valótlanságot beszél, s igy meginditatta ellene a vizsgálatot, melynek az lett az eredménye, hogy bevallva gonosz tettét, átadta a 117 frt pénzt, melyet a kalapjába rejtett el. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 6.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában