Versek

2023.04.30. 16:00

Nyolcvanhat fiatal bizonyította tudását a szekszárdi döntőben

Hatvankilenc település nyolcvanhat fiatalja bizonyította tudását, felkészültségét és ihletettségét a tizenegyedik alkalommal megtartott Fedorka - Sosevolt Versnap Országos Találkozó döntőjén.

Szeri Árpád

A végső megmérettetés szombaton zajlott le Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. Vármegyénk székhelyére nemcsak belföldről, hanem a határon túlról, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek versenyzők. Köszönhetően többek között az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Versünnep Alapítvány támogatásának.

Fotó: Kiss Albert

A megnyitón a résztvevőket, a versmondó gyereket, a felkészítő tanárokat, szülőket, kísérőket a szervező a Csizmazia Alapítvány nevében Csizmazia Ferencné kuratóriumi elnök köszöntötte. A Csizmazia Alapítvány azzal a céllal indította el ezt a programot, hogy lehetőséget nyújtson a találkozásra, megismerésre – az ország minél nagyobb területén élők átfogásával – azon fiataloknak és tanáraiknak, felkészítőiknek, akik szeretik az irodalmat, a verseket. S ha ezt lehet, minél nagyobb fórumokon, minél többször tehessék meg.

A Magyar Versmondók Egyesületének képviseletében Wiegmann Alfréd versszínházért felelős alelnök köszöntötte a vendégeket, majd megnyitotta Fedorka – Sosevolt Országos VersNapot. Rékasi Károly színművész a zsűri nevében üdvözölte a közönséget, a bírálóbizottságban rajta kívül Wiegmann Alfréd, Illés Alexandra, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, drámapedagógus, valamint Csötönyi László magyar tanár, előadó, közművelődési szakember kapott helyet.

A találkozón négy korcsoportban zajlott a versengés, valamennyi diák egy kortárs verset és egy szabadon választott költeményt tolmácsolt. Az összes versenyző arany, ezüst, vagy bronz fokozatú minősítésben részesült. 

A XI. Fedorka-SoseVolt Versnap 2023 országos versmondó verseny döntőjének arany minősítést elnyert díjazottjai:

Fedorka 1. korcsoport (7-9 évesek)

I. (Fedorka-díj): Rádóczi Anna

II. (Nívódíj): Szabó Lóránd Márk

III. (Különdíj): Dolezsa Mátyás

Reménységdíj: Gerner Bori, Tisza-Papp Dániel, Bayer Vanessza, Katona Lotti, Balogh Cirilla Katalin.

Fedorka 2. korcsoport (10-12 évesek)

I. (Fedorka-díj): Bertók Brenda

II. (Nívódíj): Dékány Benedek

III. (Különdíj): Tabajdi Levente Bence

Reménységdíj: Wéber Alíz, Takács Hanga Róza, Tihanyi Hédi, Ládi Levente, Rupa Adriana, Papp-Szebeni Liza, Radó Bertalan, Nagy Johanna Veronika.

SoseVolt 1. korcsoport (13-15 évesek)

I. (SoseVolt díj): Czombál András

II. (Nívódíj): Buchamer Milán

III. (Különdíj): Boross Kristóf

Reménységdíj: Parti Virág, Sütő Sára, Berki Emili, Nagy Abonyi Szilvia.

SoseVolt 2. korcsoport (16-18 évesek)

I. (SoseVolt díj): Bukovsky Dorottya

II. (Nívódíj): Nagy Eszter Anna

III. (Különdíj): Főglein Liza Kató

Reménységdíj: Dávid Marcell, Mizsei Molli, Pesti Sára, Kovács Attila Herceg, Bosnyák Petra, Hagymási Orsolya, Taksonyi Péter, Bárány Mihály, Bódizs Boróka Ajsa, Gerőfi Vanda, Nagy Petra Vera, Török Laura, Gyarmati Jázmin, Nagy Laura.

A Regősök Húrján elnevezésű országos gálára meghívást kapott:

Rádóczi Anna, Szabó Lóránd Márk, Dolezsa Mátyás, Gerner Bori, Bayer Vanessza, Radó Bertalan, Tabajdi Levente Bence, Takács Hanga Róza

A Versünnep Alapítvány országos gálára meghívást kapott:

Mizsei Molli, Dékány Benedek, Bertók Brenda, Gyarmati Jázmin, Főglein Liza Kató, Bukovsky Dorottya, Taksonyi Péter, Nagy Eszter Anna, Dávid Marcell, Gerőfi Vanda.

A gálákat még ebben a tanévben megrendezik, mindkettő esetében a fővárosba utaznak a versenyzők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában