Apostoli látogatás

2023.04.28. 12:04

Tőlünk közel ötszáz fiatal láthatja Ferenc pápát szombaton

A budapesti Szent István-bazilikába a Pécsi Egyházmegyéből mintegy negyven pap és lelkipásztori munkatárs kapott meghívást, így ők a szerencsések, akik az első napon láthatják Ferenc pápát, aki pénteken érkezett meg hozzánk, Magyarországra.

Brunner Mónika

Három napos, 41. apostoli útja alkalmából Ferenc pápa személyesen találkozik püspökökkel, papokkal, lelkipásztori munkatársakkal, hitoktatókkal (Fotó: MTI)

Megérkezett Ferenc pápa Magyarországra, április huszonnyolcadikán, pénteken délelőtt tíz óra előtt landolt a gépe Budapesten. Három napos, 41. apostoli útja alkalmából személyesen találkozik püspökökkel, papokkal, lelkipásztori munkatársakkal, hitoktatókkal, köztük a Pécsi Egyházmegyéből érkező hívekkel, zarándokokkal, rászorulókkal. 

A Pécsi Egyházmegyéből is koordinálják a pápalátogatást, lapunkat arról tájékoztatták, hogy az első napon, pénteken Tolna és Baranya vármegyéből busszal érkeztek Budapestre a papok, diakónusok, szerzetesek és kispapok, hogy találkozzanak az egyházi vezetővel a Szent István- bazilikában, ahová csak a meghívottak léphetnek be. A Pécsi Egyházmegyéből mintegy negyven pap és lelkipásztori munkatárs kapott meghívást erre az alkalomra. 

Janó Attiláné szekszárdi hitoktató is ott lesz az eseményen. Még a pápalátogatás előtt, mind az öt általános iskolában, ahol tanít, megkérte a gyerekeket, hogy rajzolják le, mit jelent számukra a béke. A gyermekrajzokat aztán a gyerekek az ablakaikba tették ki, amelyeket a béke ablakainak neveznek. Azzal a céllal, hogy aki idén nem tud találkozni a pápával, lélekben ott legyen vele. 

Janó Attiláné nagyon várja, hogy láthassa Ferenc pápát. –  Azt gondolom, nemcsak a keresztényeknek, hanem az egész országnak különleges dolog, hogy meglátogat minket. Minden pápalátogatás, így ez is a békére irányítja a figyelmet– tette hozzá. 

Mint ismert, a hitoktatóknak, zarándokoknak a Szent István téren van lehetőségük részt venni az eseményen korlátozott számban, ők kivetítőn követhetik az eseményeket.

Ferenc pápa szegényekkel és menekültekkel találkozik április huszonkilencedikén, szombaton délelőtt a Rózsák téri Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász nyolc munkatársa és kilenc rászoruló kapott lehetőséget a Szentatyával való személyes találkozásra.

Szombat délután fél ötkor találkozik a fiatalokkal Ferenc pápa a Papp László Budapest Sportarénában. (Fotó: MTI)

Petkó Tamás plébános és Molnár Erik káplán vezetésével szombaton tíz diák indul Szekszárdról Budapestre plusz egy kísérővel, egy szülővel. A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint Baranya és Tolna vármegye területéről több mint négyszázötven fiatal vesz részt a Papp László Budapest Sportarénában a Ferenc pápával való találkozáson. 

Az egyházfő április harmincadikán, vasárnap délelőtt fél tíztől a Kossuth téren celebrál szentmisét, melyen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni. A kapuk a hajnali óráktól nyitva lesznek, a térre legkésőbb délelőtt negyed kilencig lehet belépni, a helyeket érkezési sorrendben töltik fel. 

A Pécsi Egyházmegye számos plébániájáról vasúton, autóbusszal és személygépkocsikkal érkeznek zarándokcsoportok a liturgiára.

Ferenc pápa szentmiséjére, a Regina Caeli imádságra Szekszárdról huszonöten indulnak busszal Kürtösi Krisztián paksi plébános kíséretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában