Nébih

2023.04.07. 18:18

Újra tombol a madárinfluenza Bács-Kiskunban

Ismét emelkedik Bács-Kiskun vármegyében a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétettek szerint márciusban 19, míg április 5-ig kilenc telephelyen igazolta a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét Bács-Kiskunban.

Baon.hu

Szank határában táblák is jelzik, hogy védőkörzetbe tartozik a település (Fotó: Baon.hu/Tapodi Kálmán)

Bács-Kiskun vármegyében ismét emelkedik a madárinfluenza-kitörések száma. Az érintett gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzeteket, valamint a 10 kilométer sugarú körnél nagyobb, kiterjesztett megfigyelési körzetet. Áprilisban védőkörzetet jelöltek ki Bugacon, Csólyospáloson, Jászszentlászlón, Kiskunfélegyházán, Kiskunmajsán, Kömpöcön, Móricgáton, Pálmonostorán, Petőfiszálláson és Szankon.

Bács-Kiskun mellett Csongrád-Csanád vármegyében is több állattartó telepen megemelkedett az elhullás és idegrendszeri tünetek keltették fel a madárinfluenza gyanúját. Legutóbb a két vármegye mezsgyéjén található Csengelén mutatták ki a H5N1 altípusának jelenlétét egy mulardkacsa-állományban. Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását.

Laptársunk, a Baon.hu cikke teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában