Atomenergetikai Múzeum

2023.05.31. 17:22

Csúcs élménnyel gazdagodtak a fizika verseny nyertesei

Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) idén egy megújult Teller Ede vetélkedőre várta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás iskoláinak hetedik és nyolcadik osztályos diákcsapatait, akik ezúttal az egész osztályközösséggel jelentkezhettek a hagyományos májusi fizikaversenyre. A verseny első három helyezettje valóságos élménynapon vehetett részt.

Farkas Eszter

Hatalmas sikert arattak Härtlein Károly Prima Primissima díjas mesteroktató fizika kísérletei (Fotó: M. Gy.)

Nemcsak a csapatok létszáma – három diák helyett az egész osztály részt vehetett – , de a verseny tematikája is megváltozott az idei versenyen. Nem a fizika, hanem a természettudományok álltak a verseny középpontjában. Ezzel az újítással az AEM az edukációs és tehetséggondozó törekvéseit szerette volna még több diák számára élményszerűvé tenni.

– Összesen tizenegy csapat jelentkezett a versenyre azáltal, hogy elkészítették a vetélkedő első feladatát, azaz egy videót, amelyen okos- vagy számítástechnikai eszközzel végeztek a diákok valamilyen tetszőleges mérést. A második fordulóban egy rejtélyes dobozt vitt a versenyben lévő osztályoknak a múzeum, amelynek feladványait a szabadulószobák logikájához hasonlóan kellett megoldani. Ebben a fordulóban is szempont, mi több, pluszpont volt az, ha az osztályközösségből minél többen vállaltak aktív részt a feladat megoldásában – emelte ki a az AEM vezetője, Enyedi Bernadett. 

Nagyon kreatív és látványos pályamunkák készültek az idei Teller Ede vetélkedőre is, minden csapat munkájáért hálás az Atomenergetikai Múzeum. Első helyen a Paksi Vak Bottyán Gimnázium végzett, míg a második helyen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola és a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nívócsoportja, holtversenyben.

Ez a három osztály egy múzeumos élménynapon való részvételt nyert, amelyet május 31-én tartottak az AEM Härtlein Károly Prima Primissima díjas mesteroktató közreműködésével a paksi ASE-csónakházban. Az Atomerőmű Tűzoltóság akadálypályával és emelőkosaras tűzoltóautóval érkezett a rendezvényre, de a biztonsági terület különböző szervezetei is felsorakoznak érdekes járművekkel és feladatokkal. Óriás felfújható ugrótorony kipróbálására és sárkányhajózásra is lehetősége volt a díjnyertes csapatoknak, az élménynap zárásaként habpartival is készültek a diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában