Kutatás

2023.05.27. 11:13

Négyet egy csapásra

Új formában működik együtt Péccsel a Virológiai Nemzeti Labor csípőszúnyogokkal is foglalkozó kutatócsoportja.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A tudományos tanácsadás is szintet lépett, a talán mára sokak által ismert mosquito alert telefonos applikációt mesterséges intelligencia segíti. A lakosság bevonására és tudatosságának fokozása érdekében egy új Facebook-oldal (a Pécsi szúnyog) és egy rendezvénysorozat is elindult. Az újdonságokról Kincs Gergelyt a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft., a PTE hasznosító vállalkozásának ügyvezetőjét és dr. Kemenesi Gábort, a Nemzeti Virológiai Laboratórium munkatársát kérdezte a PTE online magazinja.

Együttműködés új formában
Idén a PTE Virológiai Kutatócsoport szakmai hátterével, a Biokommal együttműködve és megbízásából, a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft., a PTE hasznosító vállalkozása látja el a városi csípőszúnyogok felmérését, végez ezzel kapcsolatos tudományos szakmai elemző, ellenőrző és gyérítéssel kapcsolatos tanácsadó, lakossági tájékoztató és egyéb feladatokat. „A szúnyogokkal kapcsolatos PTE virológiai kutatások hosszú múltra tekintenek vissza. A mostani helyzet abból a szempontból is érdekes, hogy a kutatások eredményei, a képződött tudás a labor falain kívülre kerülnek.

Gyakorlatilag sikerült kivinnünk a versenyképes tudásunkat a „piacra”, hasznosítottuk azt, a lakosság és a környezet hasznára fordítottuk, méghozzá az egyetem saját hasznosító cégén keresztül.

A projekttel elősegítjük az Egyetem és a Város közötti együttműködést, így a Pécsi Tudományegyetemen képződött egyedülálló szaktudás, helyben kerül felhasználásra, mindezzel javítva a régió K+F szempontú versenyképességét. Ez jó példa arra, hogyan lehet a kutatásokból olyan kézzel fogható, bevételt is generálni képes eredmény, ami a társadalmat, a környezetvédelmet, összeségében a régióban élők jólétét szolgálja. Ehhez a folyamathoz a PTE Inno-Capital Kft. olyan hatékony, gyors és rugalmas pénzügyi és adminisztrációs hátteret és keretet tud biztosítani, ami elengedhetetlen a hasonló projektek akadálytalan kivitelezéséhez és sikeréhez” – mondta el Kincs Gergely, a PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

A teljes cikket az univpecs.com oldalon olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában