Vízelvezetés

2023.06.13. 12:46

Nagyszékelyen is félnek a villámárvizektől

A völgyben fekvő Nagyszékelyben az árkok okozhatnak gondokat akkor, ha még nagyobb erővel zúdul egy egy felhőszakadás a településre, illetve a környékre – tájékoztatta portálunkat Klubecz Istvánné polgármester. Elmondta, az önkormányzat májusban pályázatot nyújtott be az árkok kitisztítására, valamint víztározó építésére. A domboldalról lezúduló iszapot és vizet így szeretnék megfogni.

Brunner Mónika

Nagyszékelyben számos dolgos kéz van, ha a szükség úgy kívánja

Fotó: Mártonfai Dénes

Klubecz Istvánné polgármester portálunknak elmondta, hogy az elmúlt időszak környékbeli villámárvizei miatt a nagyszékelyi önkormányzat munkagépekkel, valamint kézi erővel próbálja eltakarítani a domboldalról lehordott sarat. Számítanak a lakosokra is, hogy ingatlanjaik környékén megoldják a vízelvezetési problémákat, ezzel is segítve az önkormányzatot. 

– A nagyszékelyi árok iszappal telítődött, amely ugyan kiönteni nem tud, de megnövelheti a település központjában lévő talajvizet, ezzel pedig veszélyeztetheti az ott található ingatlanokat. Az elmúlt hat évben már kétszer kitisztítottuk, de hiába. Ezért a víz elvezetését szem előtt tartva adtuk be a pályázatunkat az ároktisztításra, és a víztározó építésére – tette hozzá. 

A polgármester emlékeztetett, hogy Nagyszékelyben 2017 július huszonnegyedikén volt utoljára villámárvíz, amikor húsz perc alatt ötvenöt milliméter csapadék zúdult a falura. A település központjában, körülbelül öt hektáron másfél méteres volt a víz: tizenöt külterületi útról ömlött be hozzájuk. Kerteket, ingatlanokat öntött el, a magasabb pontokon iszapos víz veszélyeztette a lakosságot. Hozzátette, hogy 2017 előtt hasonló eset utoljára a hatvanas években, 1963-ban történt. 

– Manapság sokat foglalkoznak az emberek az időjárással. Régen is volt ilyen szélsőséges időjárás, az ötvenes évek közepén az is előfordult, hogy júniusban, aratás közben esett a hó – mondta.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában