Hajdan

2023.07.10. 07:30

A Paksi Atomerőmű Vállalatnál ülésezett az Országgyűlés honvédelmi bizottsága

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolnából.

Szeri Árpád

Archív fotó: atomeromu.mvm.hu/

35 ÉVE az Országgyűlés honvédelmi bizottsága a Paksi Atomerőmű Vállalatnál tartotta meg ülését. „A bizottság elnöke, Gyuricza László üdvözlő szavait követően Pónya József ismertetett néhány adatot a résztvevőkkel, bemutatva a Paksi Atomerőmű helyét, szerepét az ország energiatermelésében. Kiemelt fontossággal szólt arról, hogy a létesítmény a legapróbb részletekig a szigorú szabvány szerint készült el. A költségek mintegy 30 százaléka biztonsági beruházás, ez az érték meghaladja a 20 milliárd forintot. Ennek tudatában – bár a történtek megdöbbenést keltettek – Csernobil után sem kellett filozófiát változtatnunk – hangsúlyozta Pónya József.”

35 ÉVE „megérkezett az első uborkaszállítmány a Paksi Konzervgyár faddi telepére. Ezért az asszonyok, akik eddig a borsó feldolgozásában segédkeztek, most a két éve vásárolt modern gépsoron foglalatoskodnak. Válogatják, tisztítják, konzerválják az élénkzöld kis uborkákat, melyekből a kilenc centinél rövidebbek ízesítés után a hazai, valamint az NSZK-beli, amerikai, libanoni, japán és ausztrál piacra egészben utaznak. A nagyobbak egy része, szintén darabolás nélkül, a szovjet vásárlókhoz kerül, a többit pedig Pakson vegyes savanyúságokba aprítják be.”

35 ÉVE „a tízéves jubileumát két hete ünneplő nagymányoki német nemzetiségi együttes sikeres vendégszereplés után hazaérkezett a Német Szövetségi Köztársaságból. A megyei és országos rendezvényeken már egyaránt jól ismert csoport tíz napot töltött az NSZK-ban, Baloghné Wusching Ágota művészeti vezető és Németh Tibor zenekari vezető irányításával. A csoport fő feladata volt, hogy részt vegyen és bemutatkozzon a hesseni tartomány fesztiválján, amelyet naponta több tízezer fő látogatott meg.  Három alkalommal tapsolt a sok ezres közönség a nagymányokiaknak. A második fellépés alkalmából jelen volt és az előadás után gratulált az együttesnek Walter Walmann, a tartomány miniszterelnöke és Gottlieb Milde, a tartomány belügyminisztere is.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában