Interjú

2023.08.10. 20:00

A bogyiszlói háziasszony, aki Londonban két csillagot nyert

Az idei londoni Great Taste Awards-ra, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető, benevezett a bogyiszlói Tóth Adrienn is, medvehagymás pestójával. Két csillagot nyert, ami igen jelentős eredmény. Hozzáadott cukor és tartósítószermentes, egészséges élelmiszerek készítésével másfél éve kezdett foglalkozni kislánya betegsége miatt.

Wessely Gábor

Tóth Adrienn házának szuterénjében készíti a medvehagymás pestót és más finomságokat. Fotó: a szerző felvétele.

Hogyan kezdődött a sajátmárkás lekvárok, szörpök készítése?

– Ne szeretném ezt részletekbe menően taglalni, de megkerülhetetlen, ha az indulás okát akarom vázolni – mondja Tóth Adrienn. – A kislányomnál 1-es típusú diabéteszt (cukorbetegséget) állapítottak meg, és amiatt kezdtem különféle egészséges, hozzáadott cukortól és tartósítószertől mentes, kézműves élelmiszerek előállításába. A gyermek nevéből és a diabétesz szóból jött létre a Lídia márkanév.

Miből áll a termékskála?

– Háromféle szörpből, ötféle lekvárból, kétfajta chutneyből (fűszeres lekvár), kétfajta zakuszkából (padlizsánból, paprikából, hagymából és más zöldségekből álló krém) és egy pestóból.

És ez utóbbi volt a nyerő. Mi az a pesto?

– Az olaszok terjesztették el. Náluk bazsalikom az alapanyaga, nálam medvehagyma. Feldolgozás után kenhető, szendvicskémszerű massza, melyet sokan pirítóssal fogyasztanak. A medvehagymás pestómmal két csillagot nyertem egy londoni étel- és italversenyen. Februárban küldtem el a mintát, most jött meg az értesítés az eredményről.

Hogyan történik a bírálat?

– A testvérem talált rá a neten a Great Taste Awards-ra, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető. A világ minden tájáról 15 ezer termékminta érkezik – pékáru, sajtok, kávék, italok stb. –, és mindegy, hogy valakinek üzeme van, vagy úgy, mint én, kistermelőként, kvázi háziasszonyként készíti a dolgait. Mindent kiszednek a csomagolásból, és vaktesztnek vetik alá. Ötszáz bíráló dolgozik, és nem tudhatják a kóstoláskor, hogy mi, kitől, honnan való. Általában ötezer minta kap egy, két vagy három csillagot évente.

Magyar volt még az idei díjazottak között? Netán Tolna vármegyei?

– A nevezők kiléte nem ismert, csak a díjazottaké. Magyarországról negyvenen kaptunk két csillagot, és hárman hármat, tudtommal én vagyok csak Tolna vármegyei. Összesen 116 magyar terméket díjaztak.

Mi a hozadéka az ilyen csillagnyerésnek?

– Másként jelenik meg a termékelőállító a piacon. Kapunk ezer „Great taste” címkét, ami felragasztható a termékre, s jelzi annak értékelését. A tájékozott vásárlók ebből tudják, hogy szakemberek által minősített, rendkívül ízletes, kézműves munkával előállított étellel, itallal van dolguk.

Meg lehet ebből élni?

– Nálam csak keresetkiegészítésről van szó egyelőre. Az előállítást és az értékesítést is meg akarom tartani saját kézben. Ha kiadnám másnak a gyártást, nem garantálhatnám a minőséget. Mennyiség meg nincs annyi, hogy üzletláncok beszállítója legyek. Baráti, ismerősi körben és a bogyiszlói piacon elfogy a készlet.

Mennyi idő alatt jutott el a mai termékskáláig? Sok rontott kísérlet volt közben?

– Komolyabban másfél éve kezdtem. De nem a nulláról indultam, mert amellett, hogy az államigazgatásban dolgoztam, kísérletező kedvű háziasszony is voltam. Úgyhogy sok kudarc nem ért e téren.

Hogyan tovább?

– Kicsiben, jó minőségű termékek előállítása és helybeni értékesítése a cél. Az alapanyag nagyrésze a bogyiszlói tanyánkon és a környező erdőkben, réteken megterem. Szálka mellet például negyven kiló medvehagymát szedtem. A férjem 25 éve paprikatermelő. A bogyiszlói paprikát is szeretném népszerűsíteni. A közeljövőben durum lisztből gyúrt, kárász paprikával ízesített halászlétésztát is készítek majd, ami tökéletesen beleillik a Lídia terméksorba. Nem titkolt vágyam, hogy idővel megélhetést biztosítson ez a tevékenység.

Férje a kárász paprika ismert termelője

Tóth Adrienn 1986-ban született. Bogyiszlón él, egy gyermeke van. Korábban a település jegyzője volt, majd a tolnai polgármesteri hivatal dolgozója. Férje Tóth István, a falu polgármestere, aki paprikatermelőként is ismert. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra, a helyi specialitás, a kárász paprika menedzselője. 

Felesége is ezt szeretné népszerűsíteni az általa készített élelmiszerek alapanyagaként. Termelni és értékesíteni helyben akar, de ismertségre szert tenni országos, sőt nemzetközi szinten. Támaszkodik a partnertelepülési, főleg az erdélyi kapcsolatokra, és megméretteti magát nemzetközi élelmiszeripari versenyeken. 

Medvehagymás pestójával nemrég két csillagot nyert (a maximális háromból) egy londoni seregszemlén, a Great Taste Awards-on, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető. Termékskáláját bővíti, a közeljövőben kárász paprikával ízesített halászlétészta előállításába kezd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában