A Perseidák tűzgömbökkel is fényeskednek

2023.08.10. 11:30

Az év leglátványosabb csillaghullását kísérhetjük figyelemmel

Visszatér a hűséges meteorraj. Felizzanak a földi légkörbe zuhanó törmelékek, és tűzgömbök is színesíthetik az éjszakai eget. A szakember fényképezőgéppel készül az év leglátványosabb csillaghullására.

Szeri Árpád

Dömény Gábor egy távcsővel, a meteorrajra viszont fényképezőgépet irányít.

Fotó: Wessely Gábor

A Perseida meteorraj a kifejezetten hűséges kozmikus vándorok közé tartozik. Legutóbb tavaly augusztus közepén csillant fel az éjszakai égbolton. Ekkor Dömény Gábor szekszárdi csillagász is igyekezett nyomon követni pályafutását. A megfigyelést azonban számottevően akadályozta egyrészt a Hold, másrészt a felhős égbolt.

Miképpen a csillagász fogalmazott, az alacsonyan járó telihold, illetve annak fénye szó szerint lemosta az égről ezt az amúgy lenyűgöző természeti jelenséget. Hozzátette azonban, hogy elkeseredésre semmi ok, hiszen 2023 augusztus közepén ismét randevúzhatunk a Perseidákkal.

Nos, az időpont elérkezett. Megkérdeztük Dömény Gábort, hogy számíthatunk-e augusztus 12-13-a éjszakáján, szombatról vasárnapra virradóan, azaz a várható maximum időben csillogó fénypontokkal telehintett horizontra? Illetve, kell-e tartanunk attól, hogy ez a meteor törmelék zápor esetleg beterít bennünket is?

– Kedvező körülményekre számíthatunk – hangzott a válasz. – Derült időszakot jelzett a meteorológia, felhők nem fogják eltakarni az eget, tehát a semmi sem akadályozhatja, avagy zavarhatja a megfigyelést. Hadd nyugtassak meg mindenkit: annak esélye, hogy a fejünkre essen egy meteordarab, a nullával egyenlő.

A Perseidák egyébként a Naprendszerben keringenek, meghatározott pályán, adott tájékoztatást a szekszárdi csillagász. Ez alapján kiszámítható, hogy mikor és hol fognak felbukkanni. Amikor az úgynevezett 109P/Swift-Tuttle szülő üstökösből kiszakadt, kiterjedt törmelék felhő apró porszemei a Föld légkörébe kerülnek, a súrlódás miatt felizzanak és különleges fényjelenségeket produkálnak.

Az égi villanások, avagy tűzgömbök lehetnek zöldes, sárgás, avagy vöröses színűek is. Dömény Gábor egy nem igazán köztudott, érdekes tudományos adalékadalékkal is szolgált: valójában nem egy-egy törmelék darab lángra lobbanását látjuk közvetlenül, hanem az ebből a fizikai jelenségből, az ionizálásból származó ioncsatornát. 

– Ennek a rajnak viszonylag éles a maximuma– tette hozzá a szakember. – Ez azt jelenti, hogy a megfigyelés viszonylag hosszú ideig, akár egy óráig is tarthat. Jómagam is kint leszek a kertemben, de nem távcsővel, hanem nagy látószögű optikával rendelkező fényképezőgépemmel.

Az ilyen látványra fogékony olvasóknak azt javaslom, hogy késő este vigyenek a kertbe, avagy a teraszra egy állítható háttámlás, kényelmes széket, dőljenek hátra és gyönyörködjenek a látványban. Kellő felszerelés birtokában pedig meg is örökíthetik az év leglátványosabb csillaghullásának néhány fényes pillanatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában