Öltözködés

2023.08.12. 07:00

Egy kihívó ruhadarab elvonhatja a figyelmet a szellemi képességekről

Nyáron hajlamosabb az ember az öltözködést lazábban kezelni. És bár jó lenne engedni a hőségnek, munkahelyi környezetben nem feltétlenül illik olyan ruhadarabokat viselni, amelyek a szabadidőben vagy egy nyaralás során kézenfekvőek. Arról, hogy milyen írott vagy íratlan szabályokat érdemes szem előtt tartani a munkahelyi öltözködés kapcsán, dr. Veszelszki Ágnest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét, a Protokollkommunikáció közösségi oldal alkotóját kérdeztük.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

Elmondta, hogy amikor öltözéket választunk, gondolni kell az időjárásra, a napi programokra és azon esemény(ek) jellegére és ünnepélyességére, amelyen részt veszünk. Mi több, ruhaválasztáskor azt is fontoljuk meg, milyen képet szeretnénk magunkról közvetíteni.

Az időjáráshoz való alkalmazkodás értelemszerűen az egyik legfontosabb ruhaválasztási tényező. Ehhez érdemes a praktikumot figyelembe véve igazodni, miközben nem feledkezünk el a környezetünkről és az általunk képviselt szervezet érdekeiről sem – tanácsolta a szakember. – Tehát irodai munka során nem illik spagettipántos felsőrészt, trikót, túlságosan mini szoknyát vagy sortot viselni, illetve strandpapucsot felvenni. Miközben mindezek egy nyári munka, például fesztiválszervezés esetén megfelelőek lehetnek, hacsak nem ír elő mást a dolgozók számára a munkáltató – részletezte dr. Veszelszki Ágnes. Hozzátette: a munkahely a munkavédelmi szempontoknak és a szervezet által képviselt értékeknek megfelelően írásban vagy szóban előírhatja bizonyos ruhadarabok viselését.

Arra is érdemes figyelni, hogy irodai környezetben nem illik átlátszó-áttetsző, kihívó öltözéket viselni. Ha túlságosan átlátszó felsőrészt visel egy munkatárs, az elvonja a figyelmet a munkáról, illetve a szellemi képességekről. Hagyjuk meg az átlátszó-áttetsző ruházatot szabadidős programra, ám akkor is legyünk annak tudatában, mennyit szeretnénk magunkból megmutatni.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az embernek le kellene mondani az egyéni stílusáról a munkaidő alatt. Kivételt talán csak a rendvédelmi szervek és egyéb olyan munkahelyek jelentenek, ahol egyenruhát viselnek a dolgozók. – Az öltözék a személyiségünk névjegye: a ruházat tükrözze a stílusunkat, miközben az általunk képviselt szervezet érdekeit is szem előtt tartjuk – mondta a protokollszakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában