Mulatság

2023.08.15. 07:00

Kitűnő hangulatban teltek a falunapok Györkönyben

Péntek estétől vasárnap délelőttig tartott az idei Györkönyi Nemzetiségi- és Falunapok programja, amelyben hagyományőrző műsorok, színházi előadás, két bál, főzőverseny, kiállítás és az elmaradhatatlan borkóstoló is helyet kapott.

Gazsó Rita

Péntek estétől vasárnap délelőttig tartott a mulatság. (Fotó: M. Gy.)

Színes, kétnapos programmal ünnepelték a falu napját a hétvégén a györkönyiek. A kétnapos rendezvénynek kedvezett az időjárás is, igaz éjjelre mindkét nap jól lehűlt a levegő – tudtuk meg a szervezőktől. A program a Hitéletünk fényképeken és eszközökben című kiállítás megnyitójával kezdődött péntek este, a györkönyi önkormányzat présházában. A megnyitóra szép számú érdeklődő látogatott el, akik közül sokan örömmel fedezték fel magukat az egész hétvégén látogatható tárlat konfirmációkat megörökítő fotóin. 

A kiállítást Kasza Gábor lelkész nyitotta meg, a jelenlévők ezt követően a Györkönyi Vegyeskar műsorát hallgathatták meg Fábián-Komáromi Virág vezényletével. A kiállítás ideje alatt a korábbi vihar idején megsérült, letört templomtornyot is meg lehetett nézni, a vendégeknek lehetőségük nyílt a torony újjáépítéséhez szükséges adományok felajánlására is az e célra kihelyezett urnába. 

A nézők este 19 órától a Mama muss weg – Viszlát, Mama! című darabot tekinthették meg a szekszárdi Deutche Bühne színház előadásában a Pincehegyen, a Május téren. A pénteki napot utcabál zárta, amelyhez a zenei aláfestést a Joy partizenekar biztosította. 

A szombati napon egymást váltották a különböző színes programok. A május téren megkezdődött a délig tartó főzőverseny, amelyre hét csapat nevezett be. A szabályok szerint a híres Így főztünk mi című györkönyi ételelet tartalmazó szakácskönyvből kellett egy-egy hagyományos sváb ételt elkészíteniük. A főzőversennyel egy időben a sportpályán zajlott a focikupa, a Holló együttes gyermekműsort adott, a kicsiket kézműves sátor és lovaskocsikázás is várta. Délelőtt, miközben a finom fogások készültek, „jó ebédhez szólt a nóta”. 

Tíztől nyolc órán keresztül tartott az első ízben megrendezett Nyitott Pincék program, amelynek különlegessége volt, hogy a borászok nem csak kellemes italokkal és házi finomságokkal – lángossal, házi sajttal – várták vendégeiket, de újdonságként, a Jerkinger Borászok Live keretében kedvenc zenéikkel is megismertették a látogatókat, sőt volt borász, aki maga is hangszert ragadott. Délután a folklórműsor keretében helyi tánccsoportok, zenekarok váltották egymást a színpadon, majd a nézők a németkéri Kier Krain zenekarral, valamint a Pincehegyi cimborák fellépésével hangolódhattak a hajnalig tartó sváb bálra, amelynek hangulatfelelőse a Tarianer Spitzbuam volt.

A délelőtti főzőverseny eredményét az esti órákban hozták nyilvánosságra. A zsűri döntése alapján a főzőverseny különdíját, amelyet a sátor díszítéséért ítéltek meg, a Beanet-es Csajok csapata vihette haza. A 3. helyezett Katica konyhája lett egy kiváló bablevessel, a 2. helyet pedig Ivett nyerte el felejthetetlen töltött paprikájával. A legfinomabbnak idén a Rónai Pince csapatának galuskával és kovászos uborkával tálalt borjúpörköltjét találták az ítészek. Az idei Györkönyi Nemzetiségi- és Falunapok programja a vasárnapi istentisztelettel zárult a helyi evangelikus templomban, ahol az egyházi zenét játszó Szikra együttes is fellépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában